latinica  ћирилица
20/03/2019 |  16:12 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Умјесто помирења, Хашки суд продубио раздор између народа

Пресудом првом предсједнику Републике Српске, Хашки трибунал је само потврдио своју истинску природу и у потпуности је подредио право политици, доказавши да је све ове године био пристрасно у служби остваривања политичких циљева, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недјељко Чубриловић.
Недељко Чубриловић - Фото: РТВ Слобомир
Недељко ЧубриловићФото: РТВ Слобомир

Наглашава да је овом пресудом потврђено увјерење народа Републике Српске да је Хашки трибунал пристрасан, селективан и да је основан са циљем да Србе и њихове лидере прогласи искључивим кривцима за грађански рат у Босни и Херцеговини.

– Хашки трибунал је кроз своју праксу измислио категорије "командна одговорност" и "удружени злочиначки подухват" које су, готово ексклузивно резервисане само за српске официре и политичке представнике, при чему је некима чак пресуђено и за вербални деликт, без обзира што српски политички лидери нису починили ратне злочине за које су осуђени – наводи Чубриловић.

Додаје да је јасно да Хашки суд није допринио помирењу у БиХ, због чега је наводно и био основан.

– Шта више, продубио је раздор између народа на овим просторима, стављајући се у заштиту једне стране, а ослобађајући починиоце документованих злочина почињених над српским цивилима, као што су нпр. злочини муслиманских снага почињени у Кравицама, Сасама и Залазју – наводи Чубриловић.