latinica  ћирилица
20/03/2019 |  16:35 | Аутор: Б92

Федерер: Данас је лакше освојити четири Гренд слема у низу

Роџер Федерер се још једном осврнуо на шансе Новака Ђоковића да ове сезоне други пут у каријери постане власник сва четири Гренд слем пехара заредом.

Федерера и Ђоковића до краја мјесеца очекује борба на Мастерсу у Мајамију, а Швајцарац је у изјавио за "Спорт 360" поручио да је данас лакше остварити тај циљ.

Роџер је слично причао и прошлог мјесеца у Дубаију, када је освојио 100. АТП титулу у каријери. Сматра да су услови за игру такви да је данас лакше доћи до сва четири Гренд слема.

- Није тајна да је у данашње вријеме лакше учинити то него што је прије био случај. И ту се не ради само о Новаку, то помаже и Рафи, мени, или било којем другом играчу. Једноставно, данас су подлоге знатно уједначеније. Прије сте имали изузетно брзе травнате подлоге и веома спору шљаку, разлика је била невјероватно велика, па је било јако тешко учинити оно што је Борг урадио, када је нанизао Ролан Гарос и Вимблдон. Игра је била другачија. Морао си да играш сервис-волеј на трави, данас то није неопходно да би освојио Вимблдон - изјавио је Федерер.

Он наравно није желио да умањи успјех Новака Ђоковића, постигнут 2015. и 2016.

- И ја сам тако освојио три турнира и играо финале у четвртом, и Рафа је био близу да успије у томе. Новак је то успио једном, можда ће сад поново урадити исто. Све то показује да је сад могуће успјети у тим стварима. Упркос свему, то што је Новак урадио невјероватан је успјех - закључио је Федерер.

Швајцарац је у првом колу слободан, у другом се састаје са бољим из меча између Мата Ебдена и тенисера из квалификација.