latinica  ћирилица
20/03/2019 |  17:31 ⇒ 17:40 | Аутор: СРНА

Петричевић: Радити на побољшању економске сарадње

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић поручио је данас да је потребно радити на побољшању економске сарадње Српске и Румуније.
Вјекослав Петричевић са представницима Привредне коморе Прахова - Фото: СРНА
Вјекослав Петричевић са представницима Привредне коморе ПраховаФото: СРНА

Петричевић је рекао да је Република Српска лани у Румунију извезла робу у вриједности 35 милиона КМ, што представља нешто мање од један одсто од укупно оствареног извоза Српске.

- Са друге стране, из Румуније је у Српску увезено робе у вриједности 55 милиона КМ, што представља 1,1 одсто од укупно оствареног увоза. Требамо дефинитивно договарати бољу сарадњу по питању извоза у Румунију, као и њиховог улагања у Српску - рекао је Петричевић новинарима у Бањалуци током састанка са представницима Привредне коморе румунског округа Прахова.

Он је подсјетио да је локалним заједницама у Српској упућен и допис да доставе пројекте на којима раде и податке о стању инфраструктуре ради проналажења заинтересованих румунских партнера и инвеститора.

Предсједник Привредне коморе румунског округа Прахова Аурелијан Гугулеску навео је да је првенствена намјера спајање пословних људи из Румуније и Српске, као и тражења најбољих начина за њихову сарадњу.

Према његовим ријечима, области у којима би најприје могла да буде успостављена сарадња су машинска индустрија, металопрерада, те штампарска индустрија.

Гугулеску је навео да је округ Прахова веома развијена област у Румунији са бруто домаћим производом по глави становника од 12.500 евра, као и да је то подручје у којем се експлоатише и прерађује нафта.