latinica  ћирилица
20/03/2019 |  19:16 | Аутор: СРНА

Линта: Срби никада неће прихватити политичке пресуде Хашког трибунала

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да је доживотна казна затвора изречена првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу дубоко неправедна и уперена против српског народа, истичући да Срби никада неће прихатити политичке одлуке Хашког трибунала.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

- Одавно је јасно да је Хашки трибунал и његов насљедник, такозвани Међународни резидуални механизм за кривичне судове у Хагу, политички суд који је основан с циљем да кривицу за ратове који су вођени на простору бивше Југославије пребаци на српски народ и његове најистакнутије политичке и војне лидере - навео је Линта у писаној изјави.

Он је оцијенио да Хашки трибунал не само да није обезбиједио помирење, већ је дубоко продубио раздор, неповјерење и нетрпељивост међу народима који живе на овом простору.

- Срби никада неће прихатити политичке одлуке Хашког трибунала према којима су били агресори и злочиначка страна а Бошњаци жртве који су тобоже водили ослободилачки рат - поручио је Линта, који је и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије.

Жалбено вијеће Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу изрекло је данас првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду којом га је осудило на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.