latinica  ћирилица
21/03/2019 |  07:28 ⇒ 08:36 | Аутор: РТРС

Стоилковић: У Србији на дјелу сјеверно-македонски сценарио

Предсједник Демократске партије Срба у Македонији и посланик у македонском Парламенту Иван Стоилковић рекао је да је циљ упада демонстраната у зграду РТС-а замјена постојеће власти Србије и инсталисање неког новог нелегитимног руководства које би провело политички пројекат признања независности самопроглашеног Косова.

Стоилковић каже да је то македонски, тачније, сјеверно-македонски сценарио, који многи тумаче на погрешан начин.

- Ако се помиње македонски сценарио не значи да је повезан само са Македонијом. Да будем искрен, и ја сам употребљавао тај термин, мада сада мислим да је исправнији термин сјеверно-македонски сценарио или сценарио Сјеверна Македонија. Под овим сценаријом овдје код нас се подразумијева политички инжењеринг, којим се једна политичка групација која није добила повјерење грађана доведе у ситуацији да управља државом и реализује одређене политичке пројекте - наводи он и истиче да је позадина тога у Македонији промјена уставног имена државе.

Стоилковић сматра симптоматичним велики интерес македонске јавности за догађаје у Србији, као, како каже, по шаблону деведесетих.

- Ја сам на то реаговао јер мислим да је такво извјештавање већег дијела медија у Македонији увреда за српски народ и једно врло непринципијелно понашање - сматра Столковић.

Столиковић каже да су односи Србије и Сјеверне Македоније добри, те да Македонија не би требало то да наруши.

- Генерално, ово је став свих грађана, осим оних који воде ову ствар. У суштини они је генерално не воде, већ су од Македоније направили само сервис за одређене политичке активности, а ту је и наша главна примједба. Зашто да Македонија буде сервис, кад су већ односи између двије државе добри, односи између грађана двије држава одлични, који је интерес Македоније да нарушава такве односе, прикупљањем неких људи из Србије са сумњивом политичком па и криминалном прошлошћу и поготово да дио њих добију држављанства Македоније, па чак и да буду савјетници у кабинету премијера - истиче он.

Столиковић сматра да Сјеверна Македонија нема потребу за таквим нечи, јер се до сада Србија показала као коректан и озбиљан партнер овој земљи.