latinica  ћирилица
21/03/2019 |  11:36 | Аутор: СРНА

Меркел: Усвајање споразума услов за одгађање Брегзита

Брисел би у принципу могао одобрити краће одгађање Брегзита уколико британски Парламент сљедеће седмице усвоји споразум о иступању Велике Британије из ЕУ, изјавила је њемачка канцеларка Ангела Меркел.
Тереза Меј и Ангела Меркел (Фото: UK Prime Minister) - Фото: Тwitter
Тереза Меј и Ангела Меркел (Фото: UK Prime Minister)Фото: Тwitter

Меркелова је рекла њемачким посланицима да би Брисел могао да се у принципу придржава овог захтјева уколико исход гласања у британском Парламенту буде позививан.

- Уколико споразум не буде усвојен сљедеће седмице, ЕУ ће оставити отворено питање да ли треба одржати још један састанак Европског савјета прије датума иступања Велике Британије из Уније - истакла је Меркелова.

Меркелова је нагласила да ЕУ мора да обезбиједи законитост избора у ЕУ.

Коментари Меркелове услиједили су дан након што је Европска комисија упозорила да ће било какво проширивање члана 50 са собом носити озбиљан ризик за Брегзита.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер наводно је изјавио да би Велика Британија требало да иступи из ЕУ прије 23. маја.

Након одбацивања споразума Лондона и Брисела, као и исхода без постигнутог споразума, британски посланици су подржали приједлог продужавања рока за Брегзит након 29. марта.

ЕУ још није одобрила продужетак периода за Брегзит.