latinica  ћирилица
21/03/2019 |  15:32 | Аутор: СРНА

Линта: Хрватски ставови о пресуди Караџићу доказ непријатељства

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је данас да су ставови хрватских званичника о хашкој пресуди првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу "још један доказ непријатељства Хрватске према Србији и Републици Српској".
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

- Никакве лажи предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић и предсједника Владе Андреја Пленковића и других званичника не могу да сакрију чињеницу да је проусташка политика режима Фрање Туђмана била главни узрок рата у Хрватској - нагласио је Линта.

Он је у саопштењу указао да је та политика "заједно са политиком стварања унитарне БиХ Алије Изетбеговића, била главни узрок рата у БиХ".

Линта је навео и да је "проусташка политика имала велику улогу у крвавом разбијању Југославије с циљем стварања `велике Хрватске` без или са што мање Срба".

- У остварењу тог злочиначког циља чињени су најтежи злочини против српског народа у Хрватској и БиХ који су остали некажњени - истакао је Линта.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је јуче првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора. /