latinica  ћирилица
21/03/2019 |  19:19 ⇒ 19:20 | Аутор: РТРС

Пашалић за Радио Српске: Наредних дана исплата премија за млијеко

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић истакао је, гостујући у емисији Отворено речено Радија Републике Српске, да ће у наредних неколико дана пољопривредницима у Српској бити исплаћене премије за млијеко. Пашалић је навео да би се ово питање могло значајније регулисати усвајањем Закона о подстицајима, који је у припреми.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

- Планирамо до краја марта исплатити већину средстава из прошле године, или чак завршити исплату укупних дуговања, те исплатити и највјероватније двије премије за млијеко за ову годину. Око два и по милиона је мјесечна премија за млијеко, зависно од производње. Премија осцилира од 2,2 до 2,9 милиона марака - навео је Пашалић.

Пољопривредним произвођачима ће на располагању, за прољетну сјетву, бити и регресирано дизел гориво. Као и претходних година осигурано је 100 литара за хектар обрадивог земљишта. 

- Ми смо потписали уговоре са добављачима. Произвођачи ће ускоро моћи да преузму регресирани дизел. Годишње се издваја 7 милиона марака и то је масовна мјера коју користи велики број пољопривредних произвођача - истакао је министар за Радио Републике Српске. 

Пашалић је изјавио да је све спремно и за прољетну сјетву. Ове године највише ће бити засађено кукуруза, око 130 хиљада хектара. Министар је навео да су повољни услови за сјетву, те је истакао да је присутан већи обим сјетве других култура. 

- Не очекујемо проблеме током прољетне сјетве. Услови су повољни, почеле су припреме. Слиједи сјетва, кукуруза, соје и других прољетних култура. Ове године увели смо нове мјере, подржавамо сјетву и узгој уљане репице и сунцокрета јер постоје купци. Покушавамо да наведемо наше пољопривредне произвођаче на сјетву ових култура јер имају и тржиште а и подршку државе - закључио је министар Пашалић у емисији Отворено речено. 

Говорећи о временским условима који утичу на пољопривредну производњу, министар Пашалић навео је да је противградна превентива важна заштитна мјера. Рекао је да је један радар већ инсталиран на планини Борја, а да ће други ускоро бити инсталиран на Јахорини. С тим у вези, широм Српске инсталираће се и 200 аутоматских лансирних станица. Осим тога, подсјетио је да пољопривредници треба да искористе могућност осигурања усјева, чиме би били у могућности да наплате штету у случају временских непогода.