latinica  ћирилица
21/03/2019 |  19:32 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Трамп: Признати суверенитет Израела над Голанском висоравни

Амерички предсједник Доналд Трамп сматра да је вријеме да се призна суверенитет Израела над Голанском висоравни, територијом коју је Израел одузео од Сирије током Блискоисточног рата 1967. године.

- Након 52 година вријеме је да САД у потпуности признају право и суверенитет Израела над Голанском висоравни, што је од кључног стратешког и безбједносног значаја за државу Израел и регионалну стабилност - написао је Трамп на Твитеру.

Признање спорне области означиће прекретницу у америчкој политици седам дана прије доласка израелског премијера Бењамина Нетанјахуа у Вашингтон.

Нетанјаху, који већ извјесно вријеме тражи да САД признају суверенитет Израела над Голанском висоравни, поручио је америчком предсједнику Доналду Трампу да је начинио историјски корак признањем суверенитета Израела над Голанском висоравни.

- У тренутку када Иран покушава да искористи Сирију као платформу за уништење Израела предсејдник Трамп храбро признаје израелски суверенитет над Голанском висоравни. Хвала вам предсједниче Трамп - написао је Нетанјаху на Твитеру.