latinica  ћирилица
22/03/2019 |  10:38 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Вишковић у Прњавору; Отворен Регионални сајам привреде, пољопривреде и туризма

У Прњавору је отворен Регионални сајам привреде, пољопривреде и туризма који је окупио више од 150 привредника из различитих области. Сајам је подржала Влада Републике Српске.

Домаћа, али и регионална привредна снага Прњавора у наредна два дана представиће своје потенцијале. На деветом сајму привреде, пољопривреде и туризма лепеза учесника прилично је широка - од малих породичних преудзећа, до великих брендираних компанија, али и локалних заједница.

- Сваки сајам је значајан да представимо своје потенцијале и размјенимо искуства са нашим партнерима из регије - рекао је в.д. директор Туристичке организације Нови Град Небојша Тодић.

Девети сајам у Прњавору велика је прилика за мале, на тржишту још неостварене предузетнике. Један такав примјер долази са Јавног медијског сервиса. Ауторка серијала Живот је на селу представља се производима створеним у сарадњи с природом – љешњак путером и љешњак кремом. 

- Са додатком нектра кокосовог цвијета као заслађивачем и да у разговору са људима објаснимо да здравствено исправна храна није скупа. Скупи су цитостатици - истакла је ауторка емисије Живот је на селу Ружица Мауна Бошњак.

Са привредном снагом Прњавора и оствареним резултатима у претходном периоду упознао се и предсједник Владе са министрима. За њега, ова општина понос је Републике. Са око 7.000 запосленик у око 900 предузећа, која су само у прошлој години на пет континената извезла више од 200 милиона, и приходовала око 800 милона марака, Прњавор се сврстава у ред развијених.

- Ово је можда је јединствена прилика да на једном мјесту имате и велике и под знацима навода мале произвођаче, иако ја тако не посматрам. Сви људи који раде и који зарађују за своју породицу за мене су велики. Примјер свим локалним заједницама Републике Српске је да једна локална власт одлучи да скоро, па може се рећи поклони, земљиште инвеститорима Цијена тог квадрата је једна и по марка - навео је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић истакао је да се на сајму налази велики број домаћих привредника.

- Надам се да ће овај сајам прије свега допринијети даљем развоју привреде општине Прњавор - рекао је Клокић.

За начелника општине најзаслужнији за развој Прњавора јесу домаћи привредници. Вјетар у леђа развоју ове општине дала је изградња ауто-пута Бањалука - Добој, али и отварање пословне зоне која је највећа перспектива развоја и која посебне услове нуди управо за домаће привредне снаге. 

- Многи од њих су одавно превазишли границе и општине Прњавор и Републике Српске, али и БиХ с обзиром на то да се њихови профити мјере десетинама милиона марака - додао је начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Фото: РТРС

О новим правцима развоја Прњавора начелник је са предсједником Владе разговарао на посебном састанку. У инфраструктуру ове општине само у протекле двије године уложено је око седам и по милиона марака, у току ове године у Прњавору би требало да буде изграђено пет нових производних капацитета.

Фото: РТРС