latinica  ћирилица
22/03/2019 |  12:20 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

Бијељина: Потписан уговор о изградњи система за наводњавање

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Борис Пашалић и градоначелник Бијељине, Мићо Мићић потписали су уговор о изградњи система за наводњавање на око 511 хектара оранице у семберском селу Црњелово. Изградња система требало би да почне за десетак дана, а извођач је бијељинско предузеће Хигра.

То је прва фаза пројекта који подразумијева изгарадњу система за наводњавање на око 11.000 хектара.

Инвестиција је вриједна 3,8 милиона КМ. Град Бијељина учествује са 15 одсто, односно 600.000 КМ, док је Влада Републике Српске обезбиједила 3,2 милиона.

- Радиће се водозахват у каналу Дашница са капацитетом 300 литара у секунди и око 25 километара цјевовода који ће бити довољни за напајање тих 511 хектара, а већ ових дана крећемо са пројектовањем сусједног система који ћемо да радимо, ако све буде по плану, наредне године - рекао је Пашалић.

Циљ је, каже Пашалић да у неколико наредних година заврше наводњавање на планираних 11.000 хектара.

Због климатских промјена, савремена производња је, без наводњавања, готово незамислива.

У овом дијелу Српске пољопривредници се баве интензивном пољопривредном производњом, углавном производе поврће, али и ратарске културе, тако да ће савремени систем за наводњавање бити од велике користи.

Извођач радова је предузеће Хигра из Бијељине.

- Ради се 25 километара цјевовода великих профила, а радиће тако да држи континуирано притисак без обзира на потрошњу, око четири до четири и по бара у систему. То је већи притисак него у водоводу у Бијељини - навео је Драган Сарић, извођач радова.

Планирано је да радови буду завршени за осам мјесеци.

Из године у годину у Српској се повећавају површине под системима за наводњавање.

Већ су раније изграђени системи на ПД "Семберија" у Пелагићеву и Братунцу, а тренутно се гради и у Требињу и Љубињу.

У Српској се тренутно наводњава око 15 одсто ораница.