latinica  ћирилица
22/03/2019 |  13:14 | Аутор: СРНА

Српска највише извози у Италију, а увози из Србије

Република Српска је, према подацима Републичког завода за статистику, у јануару и фебруару ове године највише извозила у Италију и Хрватску, а највише је увозила из Србије и Италије.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

У извозу највеће учешће има електрична енергија, а највише се увозе лијекови.

- Вриједност извоза у Италију је 92 милиона КМ, односно 16,3 одсто, а у Хрватску 67 милиона КМ, односно 11,8 одсто од укупно оствареног извоза - рекао је вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Јасмин Комић данас на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је Српска у истом периоду највише увозила из Србије, и то у вриједности од 121 милион КМ, односно 18 одсто и из Италије у вриједности од 86 милиона КМ, односно 12,8 одсто од укупно оствареног увоза.

Посматрано по групама производа, у периоду јануар-фебруар 2019. године, како је навео Комић, највеће учешће у извозу остварује електрична енергија са 52 милиона КМ, што износи 9,1 одсто од укупног извоза, док највеће учешће у увозу остварују лијекови, са укупном вриједношћу од 29 милиона КМ, што износи 4,2 одсто од укупног увоза.

Према Комићевим ријечима, у фебруару ове године Република Српска је остварила извоз у вриједности од 294 милиона КМ, а увоз је био 376 милиона КМ.

- Проценат покривености увоза извозом износио је 78,2 одсто, док је покривеност увоза извозом за прва два мјесеца текуће године износио 83,7 одсто - навео је Комић.

Он је додао да је у периоду јануар-фебруар 2019. године остварен извоз у вриједности од 564 милиона КМ, што је за 3,6 одсто мање у односу на исти период претходне године, док је увоз у истом периоду износио 673 милиона КМ, што је за 2,4 одсто мање у односу на исти период претходне године.