X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
23/03/2019 |  08:21 ⇒ 08:28 | Извор: ТАНЈУГ

Толстој: Срамота је што нисмо помогли Србима 1999. године

Заменик председника Доњег дома руског Парламента Петар Олегович Толстој изјавио је да је Русију срамота што Србији није више помогла 1999. године.
Петар Олегович Толстој (Фото:Анна Исакова/ТАСС) -
Петар Олегович Толстој (Фото:Анна Исакова/ТАСС)

Он је рекао да данас Москва може и хоће Београду више да помогне.

- На вама је да кажете каква врста помоћи вам је потребна - рекао је заменик предсједника Државне думе за данашње "Вечерње новости".

Можда вас занима

Толстој, иначе потомак славног руског књижевника Лава Николајевича Толстоја, изјавио је да је бомбардовање СРЈ 1999. године била несрећа која је задесила српски народ, а Русе уверила у то колико је Запад лицемеран и колико су тамо на снази двоструки стандарди.

Он је навео и да није тачно да се руски предсједник Владимир Путин сагласио са некаквом подјелом Косова.

- Напротив, наложио је руском Министарству спољних послова да уложи максималне напоре да се косовско питање рјешава на основу Резолуције 1244 Савјета безбједности УН - рекао је Толстој.

Он је оцијенио да је инсистирање на томе да Србија по сваку цијену пристане на услове Запада контрапродуктивно и да неће донијети рјешење.

Сматра и да се западне земље неће одрећи тзв. државе Косово коју он види као терористичку.

Додајући да је 1999. године био у новинарском тиму који је грађанима Русије објашњавао шта се дешава у Југославији, Толстој је истакао и да "сваку увреду Србије или Срба третира лично".

Он је потврдио и да има породичне везе са Србијом, због чега га, како пишу "Новости", називају и "српским Толстојем".

- Мој дјед је био бијели официр који је 1921. са својима дошао у Зрењанин. Отац ми је рођен у Београду, гдје је одрастао, а породица се вратила у Русију послије Другог свјетског рата - рекао је Толстој.