latinica  ћирилица
23/03/2019 |  13:17 ⇒ 13:21 | Аутор: Агенције

Пало и посљедње упориште ИД у Багузу (ВИДЕО)

Терористичка група, тзв. Исламска држава поражена је у бици код Багуза у Сирији, посљедњег упоришта терориста у овој држави, саопштиле су Сиријске демократске снаге (СДФ).

СДФ, које уживају подршку САД, навеле су да је окончан самопроглашени калифат тзв. Исламске државе, преноси Ројтерс.

- Багуз је ослобођен. Војна побједа против ИД је остварена - саопштио је на Твитеру шеф службе за штампу СДФ Мустафа Бали.

СДФ су више недеља водиле борбу за Багуз, градић на граници са Ираком.

Прије мјесец дана је из Багуза у избјеглички логор ал-Хол стигло око 15.000 људи. Тренутно се у логору налази више од 50.000 људи, а 90 одсто њих су жене и дјеца. Нека дјеца стижу у ал-Хол без иједног родитеља.

Иначе, док је свијет чекао званичну потврду да је калифате поражен, у медијима се проширио снимак предаје бораца Исламске државе.

На снимку се види непрегледна колона људи у пустињи, лица прекривених марамама, како стоје или сједе један испред другог док чекају да их борци који су их заробили превезу даље.

Снимак је објавио сиријски новинар Мохамед Хасан.

- Најдужа колона припадника ИД различитих националности предала се Сиријским демократским снагама - написао је он на Твитеру.

СДФ је тражио од САД помоћ у успостављању посебног суда који би овим терористима судио у Сирији, на територији коју држе ове снаге.

Ипак, иако је губитак Багуза велика прекретница у борби против Исламске државе, та група и даље је пријетња. Неки остаци ИД скривени су у централном дијелу сиријске пустиње, а други су побјегли у ирачке градове.

Судбина вође Исламске државе Абу Бакра ал Багдадија није позната, као ни шта је са осталим заповједницима, иако САД вјерују да се он данас налази у Ираку.