latinica  ћирилица
23/03/2019 |  14:39 ⇒ 19:27 | Аутор: dnevni avaz

Дневно у БиХ уђе више од 100 миграната, највећи талас још није ни почео

Мјесечно у БиХ уђе више од 30.000 илегалних миграната! Овај алармантни податак потврдио је Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима.
Мигранти  (Фото:avaz) -
Мигранти (Фото:avaz)

У исто вријеме, док се криза повећава, институције БиХ не чине много те се само на сједницама Савјета министара констатују бројке.

– Тренутно, од 100 до 110 миграната дневно уђе у БиХ. Имали смо сједницу Оперативног штаба за миграције па смо расправљали о заштити границе. Гранична полиција саставила је план који ће бити достављен Савјету министара. У њему су бројке о томе колико би службеника требало запослити да надгледамо све ударне тачке – навео је Ујић.

Међутим, то је само број миграната коју службе упрате, док је стварни број вјероватно већи, а највећи талас још није ни почео када би у БиХ могло улазити и до 30.000 миграната.

Како је раније објављено, Гранична полиција била је задужена да изврши анализу и утврди на којим је дијеловима границе било највише илегалних улазака те колико би службеника требало запослити да би се граница сачувала.

Према њиховим процјенама, да би се граница и критичне тачке покриле 24 сата дневно, потребно је више од 1.000 службеника. Али, проблем је што Граничној полицији недостаје кадра да ради и у нормалним условима.

– Граничној полицији БиХ за обављање основних послова и задаћа, без ванредних околности и сложеног стања на граници које је евидентно од почетка 2017. године, недостају 442 полицијска службеника. Према процјени Граничне полиције БиХ, да би се покрила идентификована мјеста преласка границе на истоку БиХ, потребно је додатних 510 службеника, а у случају покривања и свих потенцијалних мјеста преласка било би потребно много више службеника – речено је из ове службе.

Критичне тачке

То значи да би за покривање само критичних тачака на граници дугој око 600 километара требало упослити укупно 952 службеника. У случају да се треба осигурати граница цијелом дужином, потребно је пет пута више службеника.

Гранична полиција: Не можемо сами

Из Граничне полиције истичу да сами не могу заставити талас миграната нити ријешити сложено стање на граници.

– Гранична полиција неће моћи самостално и с постојећим материјално-техничким капацитетима и бројем службеника ријешити сложено стање на граници без знатне подршке државних и ентитетских органа, посебно полицијских, као и међународних организација, што се посебно односи на финансијску подршку за набавку софистициране специјалистичке опреме за надзор границе – речено је за Аваз.

Тотална блокада уласка

– Ако граница према ЕУ остане херметички или потпуно затворена, онда ћемо и ми ићи на тоталну блокаду уласка. Доста је грађана, посебно из Ирана који туристички улазе у Србију, а у БиХ улазе као мигранти и траже азил – рекао је јуче Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ.