latinica  ћирилица
23/03/2019 |  19:17 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Почела садња кромпира у Семберији

На подручју Семберије почела је садња кромпира, а један од главних организатора ове производње је Земљорадничка задруга "Агрофармер" из Јање.

У производњу индустријског кромпира за познатог купца, који ће бити засијан на знатно мањим површинама него претходних година због проблема са набавком сјемена, укључено је 35 коопераната.

Због проблема са набавком сјемена производња индустријског кромпира у Семберији коју води Земљорадничка задруга "Агрофармер" из Јање смањена је са 570 на 370 дунума.

- Радимо двије сорте, црвену сорту "лејди розета" која има суву материју преко 22 одсто и сорту "опал" која је такође за потребе индустрије и чија сува материја износи преко 22 одсто - рекао је Мујо Богаљевић директор Земљорадничке задруге "Агрофармер" из Јање.

Земљиште за садњу је добро припремљено па су садилице без проблема ушле у њиве.

- Кромпир не би требало више од пет до осам центиметара да буде у земљи, а праве се банкови ради цједивости воде, јер кромпир не трпи пуно течности - појашњава Дејан Ристановић, агроном у Земљорадничкој задрузи "Агрофармер" Јања.

Пољопривредни произвођачи кажу да су сви захтјеви везани за ову производњу испоштовани.

- Ово је земља прве класе и ми увијек водимо рачуна да то радимо на квалитетној подлози. Пројекат садње кромпира не би успио на свакој врсти земље - истакао је један од пољопривредних произвођача ове културе, Хусеин Цамић.

Стручњаци кажу да би било идеално да након садње кромпира падне киша.

Они који на својим њивама имају наводњавање свакако су у предности у односу на оне који зависе од временских услова.

Просјечан принос који се очекује је три тоне индустријског кромпира по дунуму.