latinica  ћирилица
23/03/2019 |  19:57 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Министарство безбједности под контролом АИД-а

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић оцијенио је да је Министарство безбједности у Савјету министара у техничком мандату под контролом АИД-а, а министар Драган Мектић инструмент те политике, те да не поштују Предсједништво БиХ будући да још нису одговорили о наводним активностима хрватских обавјештајаца и дипломата.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић је објаснио да се АИД служи Мектићем као инструментом због његовог поријекла и биографије да би наставили са реализацијом старих ратних циљева.

- Они већ имају одговоре на та питања, али желе да ставе до знања да Предсједништво није за њих ауторитет коме морају одговарити када хоће - оцијенио је Галијашевић.

Он је истакао да је обавјештајно-безбједносни Извршни комитет, који чине предсједавајући Савјета министара и његова два замјеника, морао да буде обавијештен о томе шта Мектић говори јер испада да у БиХ вршљају службе.

Галијашевић је рекао да Мектићев замјеник Мијо Крешић то није могао урадити, јер не припада овој АИД-овој номенклатури која управља Министарством безбједности.

- Министарство безбједности четири године исказује непоштивање према основним принципима безбједности грађана БиХ и сада то показује на случају Предсједништва - сматра Галијешвић.

Он је објаснио да се цијела афера о наводном врбовању припадника селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ бесмислица "које су пројектовали Мектић и Авдо Авдић уносећи своје фрустрације".

- Овом афером вехабије се представљају као наивни јадници којима нека страна служба жели да подметне двије пушке у неком селу `Богу иза ногу` - каже Галијешвић.

Он је додао да су вехабије добро наоружане, радикалне, да имају своје изворе наоружавања и финансирања, више од стотину вехабијских кампова, насеља или дијелове насеља, да је ријеч о групама које су организоване у 22 паралелна џемата.

Галијешвић је рекао да су те групе убијале по БиХ и цијелом свијету својим наоружањем и да им нису потребне "двије хрватске пушке", те подсјетио на све терористичке нападе који су се дешавали на простору БиХ.

Он је оцијенио бесмисленим покушаје да се рехабилитује покрет који је дао 300 бораца за сиријско ратиште, а сада се враћају и пријете безбједности грађана БиХ.

- Ово што је Мектић урадио има катастрофалну димензију рушења уставног поретка и безбједности БиХ, покушаја промјене слике о селефијама у Европи, прављење од њих будала којима неко подмеће двије пушке, а они пуни експлозива, прслука самоубица са борбеним искуствима из Сирије - рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, и мигрантски талас је у ствари терористичка агресија на БиХ коју изводе поражене снаге "Исламске државе".

Он је додао да у том таласу овдје долазе пропали, поражени војници, али веома опасни, обучени и наоружани, док Мектић сервира бесмислену аферу о улози Хрвата.

Галијашевић је указао на улогу Хрвата у БиХ када је ријеч о селефијско-вехабијском и подсјетио на убиства у централној БиХ која су починили муџахедини или су се доводили у везу са њима, као што је случај атентата на Јозу Леутара.

Он је додао да Хрвати због тога имају више разлога да открију о томе шта знају.

- На овај начин је Мектић био у функцији рушења уставног поретка БиХ, рушења система безбједности, помагања терористима и одвлачења пажње од стварне пријетње коју представљају - закључио је Галијешевић.

Предсједништва БиХ је 18. марта затражило од Министарства безбједности да му у року од три дана достави свеобухватну информацију о наводима изнесеним у јавности.

Према сазнањима Срне из извора блиских Министарству безбједности, дан касније, 19. марта, стигао је захтјев.

Мектић је данас одговорио Срни да је захтјев запримљен јуче и да ће одговор услиједити наредне седмице.