latinica  ћирилица
24/03/2019 |  15:33 | Аутор: СРНА

Захарова: Запад крије стварну ситуацију на полуострву

Запад чини све што може како би од остатка свијета сакрио информацију о стварној ситуацији на Криму, јер се плаши да би полуострво било признато као дио територије Руске Федерације, рекла је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

- Вашингтон и Брисел чине све што могу да свијет не сазна стварну ситуацију на терену, јер би у супротном признање Крима ишло аутоматски, пошто би пратило логику америчког државног секретара Мајка Помпеа - нагласила је Захарова.

Нешто раније је Помпео рекао да је ситуација са признањем Крима као дијела Русије различита од признања суверенитета Израела над Голанском висоравни.

Према његовим ријечима, амерички предсједник Доналд Трамп признао је реалност на терену. Он је навео да Вашингтон ради на стабилности Блиског истока и да је Америка снага доброг у региону, те да су им намјере племените. 

- Што се тиче сјећања на добро које су чиниле америчке снаге у региону и племенитост Вашингтона, томе свједоче више стотина хиљада гробова и масовних гробница у Ираку, Либији, Сирији и другим државама региона - додаје Захарова.

Трамп је крајем прошле седмице на друштвеној мрежи Твитер објавио да је послије 52 године вријеме да САД признају пун суверенитет Израела над Голанском висоравни.

Русија, Њемачка, Иран, Сирија, Француска и друге земље осудиле су сличне једностране кораке.

Голанска висораван била је под контролом Сирије до 1944. године, а послије шестодневног рата 1967. године заузео ју је Израел.

Израелски парламент је 1981. године усвојио Закон којим је једнострано проглашен суверенитет над Голанском висоравни. Савјет безбједности УН је поништио анексију резолуцијом 497 17. децембра 1981. године.