latinica  ћирилица
24/03/2019 |  17:36 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Бар: Митрополит Амфилохије служио помен жртвама НАТО агресије

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије данас је у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару служио Свету архијерејску литургију и помен жртвама НАТО бомбардовања 1999. године.
Митрополит Амфилохије служи литургију и помен жртвама НАТО бомбардовања - Фото: РТРС
Митрополит Амфилохије служи литургију и помен жртвама НАТО бомбардовањаФото: РТРС

Говорећи о НАТО бомбардовању СР Југославије, митрополит Амфилохије је у бесједи подсјетио да су прве бомбе пале на Црну Гору када је убијен војник Саша Стајић у Даниловграду, а послије њега око 2.000 људи. 

- Од посљедица бомбардовања и данас умиру људи, а међу њима је и један дио италијанских војника који су били при КФОР-у на Косову и Метохији - рекао је митрополит Амфилохије.

Према његовим ријечима, злочиначки НАТО пакт је наставио безбожно дјело крсташа, освајачког покрета из древних времена, који су ратовали, наводно, за ослобађање Гроба Христовог, као и дјела других освајача. 

- Оно што су радили крсташи, Наполеон, Мусолини, Хитлер, у наше вријеме НАТО пакт наставља. То безбожно освајачко и отимачко дјело које се пројавило први пут послије Другог свјетског рата бомбардовањем Републике Српске, Србије и Црне Горе данас се наставља и у Азији и у Украјини - рекао је митрополит Амфилохије.

Он је нагласио да се не може на злочину градити будућност људског рода и човјечанства, као што се не може ни на нацифашизму, бољшевизму и титоизму.

Митрополит Амфилохије је нагласио да без јединства православне цркве нема будућности, не само православља и православних народа, него Европе и свијета. 

- У јединству једне свете саборне и апостолске Цркве Божије православне је будућност Европе, Америке и свијета - поручио је митрополит Амфолохије.

Митрополит је служио помен и књазу Михаилу Петровићу, породици Петровић, владарима Црне Горе.