latinica  ћирилица
25/03/2019 |  08:41 ⇒ 08:43 | Аутор: СРНА

Приказан филм "Ви идите, ја нећу" о страдању Срба на Космету

Документарни филм "Ви идите, ја нећу" о страдању Срба на Косову и Метохији, редитеља Хаџи-Александра Ђуровића, приказан је у Српском културном центру у Модричи.
Модрича: Приказан документарни филм "Ви идите, ја нећу" - Фото: СРНА
Модрича: Приказан документарни филм "Ви идите, ја нећу"Фото: СРНА

Члан хуманитарне организације "Срцем за Модричу", свештеник Јадранко Стојановић рекао је синоћ пред почетак пројекције да је филм "Ви идите, ја нећу" заснован на књизи "Љетопис новог косовског распећа" митрополита црногорско-приморског Амфилохија о страдању српског народа на Космету 1998. и 1999. године, погрому Срба прије 15 година, те породичној несрећи несталог Милоша Ћирковића из Бијелог Поља код Пећи.

- Промоција филма је дио мисије коју организација `Срби за Србе` проводи широм свијета поводом 20 година од почетка НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију, 15 година од погрома и прогона српског и неалбанског становништва са Косова и Метохије, као и 24 године од бомбардовања Републике Српске у одбрамбено отаџбинском рату - рекао је Стојановић.

Пројекцију филма, која је имала и хуманитарни карактер, организовала је Хуманитарна организација "Срби за Србе", уз подршку Хуманитарне организације "Срцем за Модричу" из Модриче, а синоћ је прикупљено 640 КМ.

Стојановић је навео да ће средства прикупљена од улазница и донација чланова ове организације бити усмјерена за помоћ породицама на Косову и Метохији у склопу васкршње акције коју у Републици Српској и Србији организује организација "Срби за Србе".

Према његовим ријечима, за 14 година постојања организација "Срби за Србе" прикупила је више од 3.000.000 евра хуманитарне помоћи за више од 2.300 вишечланих породица на Косову и Метохији, Србији и Републици Српској.

Он је рекао да је ова хуманитарна организација прошле године са 30.000 КМ помогла доградњу и опремање куће вишечланој породици у Копривни код Модриче.

Стојановић је додао и да је Хуманитарна организација "Срцем за Модричу" основана након катастрофалних поплава 2014. године, а до сада је обезбиједила 100.000 КМ хуманитарне помоћи за социјално ургожена домаћинста, болесне и старе особе у Модричи и сусједној општини Вукосавље.