latinica  ћирилица
25/03/2019 |  10:54 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Зворник: Проблеми у пословању "Регионалне депоније"

Прије двије и по године почела је да ради санитарна Регионална депонија на Црном код Зворника.

Предузећа из девет локалних заједница Српске и Федерације БиХ обавезала су се да ће управо на њу довозити отпад.

Међутим, договор у потпуности није испоштован, па на депонију стижу знатно мање количине од очекиваних, а дугови предузећа расту, што отежава пословање.

Пројектовано је да свакога дана депонија прими 95 тона отпада, а тренутно прима 20 одсто мање. Разлог је што комунална предузећа нису испоштовала договор па због тога предузеће трпи губитке, а тренутна потраживања су око 600 хиљада марака.

-  Изразито смо незадовољни. Предузеће ће прошлу годину завршити са негативним резултатом. То је директна посљедица тога што су одређена комунална предузећа у значајној мјери довезла мање количине отпада, него што су довезла у првој години. Значи поново се одлаже на несанитарне депоније - каже Алексдандар Врачевић, директор ЈП "Регионална депонија".

Упркос потешкоћама плате су редовне, а запослени се труде да пруже максимум.

Радник Младен Новаковић испричао нам је какав је његов опис посла, од тога да дочека камион, испрати га, изваже, одради попратне послове...

Због немогућности да "Регионална депонија" наплати средства од комуналних предузећа, локалне заједнице су морале да плате рату кредита Свјетској банци па је предузеће сада постало њихов дужник.

Недисциплина је главни разлог, нема дилему градоначелник Зворника Зоран Стевановић.

- Мукотрпан посао је пред нама. Од едукације, па чак и примјене неких законских регулатива према онима који то не поштују - категоричан је Стевановић.

Како би се избјегли судски спорови, један дио предузећа потписао је вансудско поравнање дугова, а да би "Регионална депонија" нормално пословала, неопходно је и да преостала предузећа испуне обавезе.