latinica  ћирилица
25/03/2019 |  14:34 | Аутор: СРНА

Грајф: Наредне седмице први састанак Комисије за Сребреницу

Предсједавајући Комисије за истраживање ратних збивања у Сребреници историчар Гидеон Грајф најавио је данас у Бијељини да би сљедеће седмице требало да буде одржан први састанак ове комисије.
Гидеон Грајф - Фото: РТРС
Гидеон ГрајфФото: РТРС

Грајф је истакао да ће рад Комисије за Сребреницу бити заснован искључиво на истини и чињеницама које могу да буду поткријепљене подацима.

- Не бих сада да дајем било какав коментар о томе, али након састанка можемо разговарати - рекао је новинарима у Бијељини Грајф, главни истраживач израелског Института за Холокауст "Шем Олам".

Влада Републике Српске именовала је 7. фебруара чланове међународних и независних тијела - Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. година.

Предсједавајући Комисије за Сребреницу је Гидеон Грајф, а чланови Аденреле Шинаба из Нигерије, Јуки Оса из Јапана, Роџер Бајард из Аустралије, Зенг Ји из Кине, Ђузепе Закарија из Италије, Маркус Голдбах из Њемачке, Лоренс Арманд Френч из САД и Марија Ђурић из Србије.

У Бањалуци је данас одржана конститутивна сједница Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године. На челу ове комисије је стручњак из Израела Рафаел Израели, професор на Јеврејском универзитету и експерт из области историје радикалног исламизма.