latinica  ћирилица
25/03/2019 |  14:47 | Аутор: СРНА

Шкребић: Размјена искуства о заустављању економских миграција

Предсједавајући Економско-социјалног савјета Републике Српске Драгутин Шкребић нагласио је данас у Београду значај размјене искуства са колегама из Србије и Грчке у спречавању економских миграција.
Драгутин Шкребић - Фото: pressonline.rs
Драгутин ШкребићФото: pressonline.rs

Он је рекао да су економске миграције, односно одлазак младих ка развијеним западним државама велики проблем и за Републику Српску.

- С обзиром на то да је БиХ изузетно сложена држава, ту, осим економске миграције, има и политичке и безбједносне миграције, а послије четири године рата људе је страх и за сопствену и за безбједност дјеце... А, има и поприлично политичке миграције - навео је Шкребић.

Он је на конференцији за новинаре у Влади Србије, заједно са представницима Социјално-економског савета Србије и Економског и социјалног савјета Грчке, рекао и да ће, према процјенама, у наредном периоду у Српској 50.000 радника отићи у пензију.

Према његовим ријечима, питање је ко ће доћи на њихово мјесто и да ли постоји квалификована радна снага да их замијени.

- Друго питање је ко ће обезбиједити пензије. Требало би проширити постојећа радна мјеста за још толико - додао је Шкребић.

Он је напоменуо и да су економске миграције озбиљан проблем који очекује Републику Српску и додао да се тај проблем "никада не може ријешити у потпуности, али се може успорити".

Шкребић, који ће касније данас учествовати у раду заједничке сједнице социјално-економских савјета Републике Српске, Србије и Грчке, нагласио је значај сарадње и у вези са колективним преговарањем.

- Ми Србију сматрамо матицом и морамо имати и заједничке националне стратегије - рекао је он и истакао да то подразумијева кориштење природних богатстава и међусобно инвестирање и заједничко освајање нових тржишта.

Шкребић је указао и да је Грчка пријатељска земља, те изразио спремност Економско-социјалног савјета Републике Српске за сарадњу са грчким колегама.

Потпредсједник Економског и социјалног савјета Грчке Георгиос Караникас рекао је да се и његова држава суочава са економским миграција, посебно младих и изразио је спремност да са колегама размијени искустава у заустављању тог тренда.

Председник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић нагласио је да је проблем економских миграција изражен у свим земљама бивше Југославије, са изузетком Словеније, додавши да "у овим условима и са овим зарадама нико ко може да оде неће остати".

Он је истакао да је и зато важна размјена искустава са колегама из Грчке и Републике Српске.