latinica  ћирилица
25/03/2019 |  14:51 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Учинити живот са дијабетесом што једноставнијим

Знојење, често мокрење, мршављење, општа слабост симптоми су који могу да укажу на проблем са лучењем инсулина или његовог потпуног одсуства које се дијагностикује као дијабетес тип 1.

Код болесника дијабетеса типа 1 панкреас не лучи инсулин, те га они морају уносити на друге начине, најчешће ињекцијама или путем инсулинске пумпе. Најчешће се јавља код дјеце и омладине и уз контролу и адекватну терапију нормално се живи, а то потврђују и два дјечака која своју гликемију прате на различите начине, један најраспрострањенијим мјерењем помоћу тзв.тракица, а други уз помоћ сензора.

- Кад је шећер нормалан мјерим га сваких пола сата. Навикао сам и не смета ми претјерано - каже Огњен Петровић.

Дијабетес откривен око двадесете године не представља никакав проблем да Слободан Бузак свакодневно са осмијехом на лицу послужује госте и ради као и остали конобари.

- Позитивно је искуство, јер дијабетичари требају што више да се крећу. Међутим, ноћне смјене понекад исцрпе, па је потребно два -три дана да се шећер у крви врати на нормалан ниво, али већ сам навикао на тај темпо.

Слободан користи инзулинску пумпу, а контролише кретање шећера помоћу тракица. Имао је прилику и да види предности сензора.

- У  више наврата сам користио и наравно да је предност велика - додаје Слободан Бузак.

Понекад,окупирани болешћу, и не помислимо да и љекари који нас лијече могу имати исти проблем. Бојана Царић је докторица која од 1987. године живи са дијабетесом . Да ли је баш то било пресудно да специјализира ендокринологију.

- Сјећам се док сам лежала у болници као дјевојчица корака доктора у ноћи. Сама себи сам обећала да ћу и ја правити те кораке. Не бих рекла да је пресудило, али јесте утицало свакако.

Др Царић истиче да у живот треба убацити терапију, а не обрнуто и једноставно прихватити дијабетес као дио живота који мора бити под сталним надзором.

- Чак и они који контролишу констатно шећер. Најважније да покушамо да ријешимо бол, треба је елиминисати на сваки начин.

Обољели од дијабетеса свакодневно трпе бол боцкања како би пратили гликемију и остале параметре болести зато је група родитеља и покренула иницијативу под називом "За живот са мање боли" .

- Покренули смо иницијативу у Скупштину Републике Српске, али и Парламента ФБиХ. Циљ је да се изборимо за боље услове, да будемо равноправни грађани овог друштва без посљедица које носи дијабетес - каже Јелена Радић, један родитељ који су покренули иницијативу.

Модерно доба и иновације у технологији доносе свакодневно и новитете у медицини тако је и живот са дијабетесом данас много једноставнији, јер се шећер може држати под контролом и вјерујемо да ће сензори и друге методе у будућности бити доступније дијабетичарима у Републици Српској.