latinica  ћирилица
26/03/2019 |  07:56 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 27 година од страдања Срба у Сијековцу

Владика зворничко-тузлански Фотије предводи литургију у Цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу код Брода гдје је почело обиљежавање 27 година од када су регуларне војне снаге Хрватске са паравојним бошњачко-хрватским формацијама извршиле стравичне злочине и убиле 46 српских цивила - жена, дјеце и стараца.
Сијековац (Фото: РТРС, АРХИВ) - Фото: РТРС
Сијековац (Фото: РТРС, АРХИВ)Фото: РТРС

Литургији присуствују представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, изасланик предсједнице Републике Српске Миладин Драгичевић, предсједник СДС-а Вукота Говедарица, начелник општине Брод Илија Јовичић, породице жртава и бројни становници Сијековца и Брода.

У 10.30 часова биће служен парастос, полагање вијенаца на Спомен-плочу планирано је у 11.00, а обраћање званичника у 11.10 часова.

Помену у Сијековцу најављено је присуствова и министра рада и борачко-инвалидске заштите Душка Милуновића, те делегације Народне скупштине коју чине народни посланици Игор Жунић, Зоран Видић, Гордана Видовић, Андреа Дорић и Костадин Васић.

Делегација Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила у Сијековцу ће у 10.00 часова положити вијенац на спомен-плочу подигнуту на мјесту масовне гробнице са тијелима Срба које су прије 27 година убиле јединице регуларне хрватске војске са паравојним бошњачко-хрватским формацијама.

Регуларне снаге Хрватске, са паравојним муслиманско-хрватским формацијама из такозване РБиХ, током 1992. године извршиле су стравичне злочине над Србима у Сијековцу, звјерски усмртивши 46 цивила, углавном жена, дјеце и стараца.

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за сат времена убијено је деветоро Срба, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић.

Најмлађа жртва био је Драго Милошевић /17/, а најстарија Васо Зечевић /77/.

У Сијековцу је запаљено 15 кућа, као и Црква Свете великомученице Огњене Марије.

Ова убиства била су сигнал свим Србима у БиХ каква их судбина чека ако не буду спремни да бране своја огњишта.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.