latinica  ћирилица
26/03/2019 |  09:40 ⇒ 09:40 | Аутор: СРНА

Словенци за зимску, Хрвати за љетњу сатницу

Хрватска и Словенија могле би ускоро да буду у различитим временским зонама јер су Словенци за задржавање зимског, а Хрвати за љетње рачунање времена.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Словеначке власти поручиле су да ће радо подржати одлуке сусједних земља ако се одлуче за зимско рачунање времена, а да им љетње не одговара.

Влада Словеније напомиње да је најближа одлуци о задржавању зимског, односно средњоевропског система рачунања времена, којем сада припадају и сусједне земље.

Како наводе словеначки и хрватски медији, Хрватска је склонија љетњем начину рачунања, који више одговара туризму.

Из Министарства саобраћаја Хрватске наводе да одлука не би требало да се доноси прије изјашњавања грађана о том питању, преноси "Јутарњи лист".

Препорука Европског парламента је да се по питању избора начина рачунања времена сусједне земље међусобно договоре како би тешкоће биле избјегнуте, првенствено у саобраћају.

Европска комисија је на нивоу ЕУ спровела анкету, према којој је 56 одсто Словенаца ипак склоније љетњем рачунању, а 36 одсто зимском.

Мађари и Аустријанци већином заговарају љетње рачунање времена.

Земље које одлуче да задрже и зимско рачунање времена, на њега ће потпуно прећи у посљедњој седмици октобра 2021. године.