latinica  ћирилица
26/03/2019 |  10:55 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

Требиње: Пронађено десет миграната у веома тешком стању

Код граничног прелаза Зупци према Црној Гори јутрос је пронађено 10 миграната, међу којима и петоро дјеце и једна трудница, у веома тешком стању, рекао је Срни координатор за деминирање при градској управи Требиња Мишо Памучина.
Мигранти - Фото: СРНА
МигрантиФото: СРНА

Памучина је навео да су мигранте у шуми пронашли припадници Цивилне заштите Требиње, приликом постављања табли упозорења на опасност од минских поља у пограничном подручју.

- Затекли смо их у веома тешком стању. Пет дана су били без хране и пића, а најстрашнији призор су исцрпљена дјеца и трудница коју смо једва изнијели до граничног прелаза - рекао је Памучина.

Он је истакао да је од миграната сазнао да су их на територију Републике Српске пребацили припадници полиције Хрватске и "оставивили тако малу дјецу".

- Ово је нечувено. Сама је срећа да смо данас постављали табле и случајно их пронашли. Питање је шта би да њима било - рекао је Памучина, наводећи да је ријеч о Курдима из Ирака и Ирана.

Мигрант, који се представио као Јусуф, рекао је да су кренули ка Италији, али да их је хрватска полиција спријечила у томе.

- Ту су нељуди који су нас оставили без хране - додао је Јусуф.

Мигранте је преузела Гранична полиција БиХ, док су им припадници Црвеног крста обезбиједили љекара и храну.

С обзиром на то да је ријеч о исцрпљеним лицима, биће им пружена адекватна медицинаска помоћ.

Број пронађених миграната на подручју Херцеговине повећан је доласком лијепог времена.