latinica  ћирилица
26/03/2019 |  12:31 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

УЕФА: Дисциплински поступак против Црне Горе због расистичких увреда

УЕФА је покренула дисциплински поступак против селекције Црне Горе због увреда на расној основи које су навијачи Црне Горе узвикивали енглеским играчима током утакмице у квалификацијама за Европско првенство 2020. године.
УЕФА - Фото: ТАНЈУГ
УЕФАФото: ТАНЈУГ

Селектор фудбалске репрезентације Енглеске Гарет Саутгејт раније је најавио да ће Фудбалски савез Енглеске тим поводом поднијети пријаву Европској фудбалској унији (УЕФА).

Енглеска је у понедјељак увече у Подгорици побиједила Црну Гору 5:1, а Би-Би-Си је пренио да су се већ у шестом минуту чуле увреде на расној основи када је Дени Роуз имао лопту, а наставиле су се током цијеле утакмице, углавном намијењене тамнопутим фудбалерима.

Саутгејт је рекао да је чуо те увреде, поготово када је Роуз добио жути картон у надокнади времена, послије старта на Александру Бољевићу.

- Нема сумње да се то догодило. Знам шта сам чуо и пријавићемо УЕФА. То је неприхватљиво. Наши играчи морају да знају да имају подршку, знају да је цијела екипа уз њих - навео је селектор.

Гарет Саутгејт (Фото: Getty Images)

Пошто је постигао пети гол, Рахим Стерлинг је покрио уши рукама пред домаћим навијачима који су му звиждали, а затим су ка њему полетјели разни предмети који су пали на терен.

Репрезентативци Енглеске Рахим Стерлинг и Калум Хадсон Одој осудили су увреде црногорских навијача.

- Неколико идиота упропастило је сјајну ноћ и то је тужно. Тужно је што причамо о овој ситуацији послије велике побједе. Сви су чули шта се догодило, за ово је потребна права казна, не само двојици или тројици који то раде, већ то мора да буде колективно. Стадион прима 15.000 људи. Без обзира о коме се ради, ако твоји навијачи вријеђају на расној основи, онда би требало суспендовати цијели стадион, да нико не може да гледа утакмицу - рекао је Стерлинг.

- Када суспензија истекне, навијачи ће добро размислити. Ако сви воле фудбал жељеће да дођу и гледају своју репрезентацију, па ће два пута размислити прије него што ураде нешто толико глупо - додао је енглески репрезентативац.

Фудбалер Челсија Хадсон Одој је синоћ први пут био стартер у државном тиму.

- Мислим да дискриминације не треба да буде, ми смо једнаки. Када чујеш такве ствари од навијача, то није у реду, то је неприхватљиво. Надам се да ће УЕФА то решити на прави начин. Када смо Роуз и ја били ту опонашали су мајмунске крике, а ми смо морали да подигнемо главу и да будемо психички јаки - рекао је Одој.

Извор: РТРС/Бета