latinica  ћирилица
26/03/2019 |  13:48 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Додик: Заинтересовани смо да ПДП уђе у власт на бх. нивоу (ФОТО)

У сједишту СНСД-а у Бањалуци одржан је састанак руководства ове странке са делегацијом ПДП-а, на којем је разговарано о учешћу ПДП-а у власти на нивоу БиХ. Након овог састанка, руковдоство СНСД-а одржаће састанак и са делегацијом СДС-а.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је након састанка да је разговарано о двије важне теме - учешћу у власти на заједничком нивоу, те међународној сарадњи и анализи ситуације у Републици Српској и БиХ.

Навео је да су обје странке изнијеле своје основне захтјеве и сагласили се да ће наставити у континуитету да се састају и на дневни ред стављају теме важне за Српску и БиХ.

Додик је рекао да је СНСД заинтересован да са ПДП-ом уђе у власт на нивоу БиХ, те да се коначан став ПДП-а очекује почетком сљедеће седмице. 

Додик је рекао да ПДП остаје опозиција у Српској.

Фото: РТРС

Навео је да је важно да политичка репрезентација из Српске у Сарајеву буде свеобухватна и да дјелује јединствено.

- Ако не уђемо заједно у власт, спремни смо да радимо на консензусу о важним питањима. Једно такво је МАП који форсирају Бошњаци - истакао је Додик.

Он је нагласио да је став СНСД-а о војној неутралности јасан и да ова партија неће гласати за активацију МАП-а, који, како је рекао, форсирају Бошнајци умјесто форсирања формирања Савјета министара.

- Нећемо ући у формирање комисија док год се не формира Савјет министара. Сматрамо да од априла СНСД мијења своју политику дјеловања на бх. нивоу ако не буде формиран СМ - навео је Додик.

Он је рекао да ће СНСД и ПДП учествовати у измјени Изборног закона, како би се дефинисало да мандат припада странкама, те да ће и осталим партијама бити предложен договор о Изборном закону.

Он је навео да је, на иницијативу ПДП-а, разговарано и о функционисању Јавног сервиса.

Бранислав Бореновић (ФОТО: РТРС)

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да су обје партије показале политичку зрелост, спремношћу да разговарају о заједничким институцијама, али и виђењу политичке ситуације.

Бореновић је истакао да је важно постојање консензуса о битним питањима, попут измјена Изборног закона.

Он је нагласио да разумије став СНСД-а о потреби што скоријег формирања Савјета министара.

- Постоје изборни побједници и ту причу треба што прије завршити - поручио је лидер ПДП-а.

Бореновић је рекао да су у ПДП-у, без обзира на коалициони политички капацитет и учешће или неучешће у власти, свјесни да је кључне одлуке потребно усаглашавати.

- Не треба бити сујетан, треба их доносити у интересу Републике Српске и њених грађана - истакао је он.

Навео је да му је понуђена министарска позиција у Савјету министара, али да то није прихватио.

Рекао је и да је усаглашена и "нека врста свеобухватног надзора медија који је основала НСРС".

Бореновић је навео да је спреман да домаћин сљедећег састанка буде ПДП и да се на том састанку "отвори прича о некој важној теми".

Састанку су, поред Додика, присуствовали Жељка Цвијановић, Никола Шпирић, Небојша Радмановић, Лука Петровић, Средоје Новић, Зоран Тегелтија и Сташа Кошарац.

Додик и Кошарац (Фoтo: Siniša Pašalić)

Делегацију ПДП-а, предвођену Бореновићем, чинили су и Игор Црнадак и Славиша Марковић.

Састанак делегација СНСД-а и ПДП-а (Фото: РТРС)

Састанак (Фото:Siniša Pašalić)