latinica  ћирилица
26/03/2019 |  14:29 ⇒ 15:38 | Аутор: РТРС

Припреме за почетак реконструкције дистрибутивне мреже

Термовизијско симање стања дистрибутивне мреже у оквиру система даљинског гријања Бањалуке, биће обављено дроном, у периоду од 27. до 29. марта 2019. године.
Дрон - "Drone Systems" ApS - Фото: РТРС
Дрон - "Drone Systems" ApSФото: РТРС

Ово снимање ће обавити данска компанија "Drone Systems" ApS која је од стране Европске банке за обнову и развој, а у сарадњи са Градом Бањалука и Еко топланама ангажована на пословима снимања дистрибутивне мреже.

Резултати добијени након снимања, представљаће основу за припрему предстојеће реконструкције мреже јер ће на основу снимљеног материјала бити израђена студија изводљивости, након чега ће услиједити пројекат реконструкције дотрајале мреже, старе више од четири деценије.

На овај начин ће се прецизно утврдити стање вреловода и топловода у смислу термичке изолованости - топлотних губитака приликом дистрибуције енергије, као и мјеста потенцијалних кварова на цјевоводу.

Ово је први овакав пројекат од изградње система даљинског гријања, а показани резултати ће умногоме олакшати препознавање приоритета за реконструкцију вреловода и топловода. Важно је имати у виду да је у питању веома обиман посао, који захтијева вријеме и значајна новчана средства, а циљ је да се у наредних неколико сезона топлификациона мрежа Бањалуке у потпуности реконструише и модернизује.

Изградњом Еко топлана завршена је прва и најважнија фаза рјешења проблема даљинског гријања у Бањалуци, јер је обезбијеђен стабилан извор топлотне енергије, што се и практично доказало у овој сезони гријања. Како би био обезбијеђен потпуни комфор, односно потребан ниво квалитета гријања свим корисницима, потребно је реализовати другу фазу рјешења - реконструисати дистрибутивну мрежу стару преко 45 година, која је тренутно у јако лошем стању.

Европска банка за обнову и развој, која је и сама једним дијелом учествовала у финансирању изградње новог производног постројења Еко топлана, изразила је спремност да помогне и пројекат реконструкције дистрибутивне мреже кроз финансирање наведеног снимања мреже и израде студије, на основу које би реконструкција требало да буде реализована, као и кредитирање пројекта дугорочне реконструкције дистрибутивне мреже.

Еко топлане, обављајући комуналну дјелатност производње и дистрибуције топлотне енергије, настоје да обезбиједе што бољи квалитет гријања свим корисницима. Међутим, због дотрајалости мреже, током сезоне долази до кварова и повремених прекида у испоруци. Својим ангажманом на терену настојимо да у што краћем року санирамо кварове како би прекиди у испоруци били сведени на минимум. Кроз овај пројекат, у наредном периоду, радићемо на обезбјеђивању неометане дистрибуције топлотне енергије како би сви корисници даљинског гријања у Бањалуци имали потребан квалитет гријања.