latinica  ћирилица
26/03/2019 |  15:43 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Влада Српске подржаће изградњу туристичко-рекреационог центра на Мајевици

Влада Српске подржаће изградњу Туристичко-рекреационог и излетничког центра Бусија на Мајевици. То су, након састанка са начелником Лопара и инвеститором овог комплекса, изјавиле министарке за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић и за трговину и туризам Драгица Ковач. Изградња вишемилионски вриједног туристичког комплекса, окруженог са седам општина и градова, допринијела би економском развоју ове регије и останку младих.

На 840 метара надморске висине на мајевичком врху Бусија на простору од 500 дунума планирана је изградња бројних туристичко-рекреативних и спортских садржаја. Овај локалитет окружен је са седам општина и градова, а у кругу од 50 километара налази се и аеродром.

Изградња оваквог комплекса је од локалног, регионалног и републичког значаја, те ће имати подршку Владе Српске. Према ријечима Сребренке Голић, министарке за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, дио посла је већ урађен.

- Разумијемо да је ово једна велика инвестиција која би довела до великог запошљавања младих и школованих људи који би посао нашли у овом комплексу, а то би био један туристички комплекс и понос цијеле регије - наглашава Голићева.

Изградња овог раја на земљи на мајевичком врху Бусија је амбициозан пројекат, а природне љепоте са богатом флором, љековитим биљем и шумским воћем само ће обогатити планиране садржаје.

- У плану су ски стаза, једно велико и можда и два фудбалска терена, много малих игралишта за одбојку, кошарку. Ту су и разне играонице, садржаји, затим хотел, апартмани, два језера, стазе за шетаче, бициклисте - истиче инвеститор Светозар Остојић.

Овај пројекат има велики значај за туристички, али и економски развој општине Лопаре. Прилику за развој добијају и сеоска домаћинства.

- Сваки развој туризма за собом повлачи и развој околних заједница, значи развој руралних средина гдје ће људи имати прилику да понуде своје домаће локалне производе - истиче Драгица Ковач, министарка трговине и туризма Републике Српске.

Овај пројекат има далеко већи значај од локалног, а то су препознали и у општини Лопаре, и промовисали га и у сусједним општинама.

- Ово ће бити један пројекат који ће обухватити сигурно простор од око милион становника у овом дијелу Републике Српске и БиХ. Општина Лопаре подржава овај пројекат и учинићемо све да дође до што брже реализације овог пројекта - поручио је Радо Савић, начелник општине Лопаре

На Бусији тренутно постоје четири објекта, а у протеклих 12 година кроз ово мини одмаралиште прошло је педесетак хиљада људи. Ако овај планински врх на Мајевици буде претворен у земаљски рај општина Лопаре би могла бити примамљива туристичка дестинација.