latinica  ћирилица
26/03/2019 |  16:04 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Фоча: Лакше до посла у занатско-услужним дјелатностима

У Фочи је осморо незапослених добило шестомјесечни посао. Омогућено им је да се у различитим занатско-услужним дјелатностима обуче и стручно оспособе за посао. Новац за финансирање пројекта обезбиједили су Општина Фоча, Удружење Прогрес и послодавци.

Међу осморо незапослених са средњом стручном спремом у наредних шест мјесеци на пословима конобара у једном од кафића радиће и тридесетогодишњи шумарски техничар Младен Арсенић.

- За сад ће ми сигурно и ово помоћи, а у наредном периоду видјећемо како и шта даље - наглашава Арсенић.

Прилику за плаћено стручно оспособљавање добила је Јелена Даниловић у књиговодственој агенцији.

- Добро ће ми доћи. Имам троје мале дјеце, муж је запослен, али свакако ће ми добро доћи - наглашава Даниловићева.  

Партнери су са послодавцима обезбиједили 34.000 КМ за провођење пројекта, тврди Радисав Мишић, начелник општине Фоча,

- За то вријеме општина финансира четворо, још четворо Прогрес, а послодавци плаћају доприносе. Та се пракса на нашем примјеру показала јако добром, јер је више о 60 одсто оних који су били у Прогресу, а остали су у сталном радном односу - наглашава Машић. 

Елвир Чаушевић, координатор Пројекта "Пропосао" истиче да занатско-услужне дјелатности преузимају примат над администрацијом. 

- У задњих неколико година тренд је да је све више мјеста обезбјеђује у занатско-услужној дјелатности, а све је мање администрације, што нас свакако радује - тврди Чаушевић.

Од 2012. године овим пројектом је обухваћено 65 Фочака, од којих је више од пола њих добило сталан посао. Фоча је једна од десет општина у којима се проводи овај пројекат који суфинансира Фондација "На крилима наде" из Њемачке.