latinica  ћирилица
26/03/2019 |  16:38 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Билећа: Уз Владу Српске олакшати привредни амбијент општине

Министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић боравио је данас у општини Билећа, гдје је разговарао са начелником општине Миљаном Алексићем.

Домаћине у Билећи највише је занимало може ли се и како оживјети текстилна производња у погонима "Битекса", односно може ли се наћи стратешки парнер за ово предузеће?
Министар Петричевић посјетио је и успјешно породично предузеће "Пчелица Маја", које се бави производњом конфекције за дјецу.

- Влада Републике Српске ради на томе да се различитим олакшицама растерети привреда, свакако и подстакне предузетнички дух и омогући ново запошљавање - рекао је Петричевић.

Примјер породичног бизниса из Билеће, гдје је од креативне идеје једне жене настало успјешно предузеће које запошљава 25 радница  требало би да буде правило, а не изузетак.

- Имамо 25 радница, и то су када се кренуло биле жене средње доби које су тешко налазиле посао. Овдје су сада срећне и задовољне - наглашава Маја Арсеновић, дизајнерка у предузећу "Пчелица Маја".

Подстицање предузетништва, поготово успјешних примјера женског предузетништва посебно је важно, нарочито у мањим срединама, истако је министар.

- Министарство ће подржавати овакве пројекте, да се покаже да је успјех могућ и у малчим срединама и са малим капацитетима - додао је министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић.

Али, нешто је другачија ситуација када је ријеч о великим текстилним погонима. Билећки "Битекс" још чека стратешког партнера, а за локалну заједницу то би био један од приоритета.

- Постоји тај погон, требало би да се нешто покрене. Сви вјерујемо да ће ова прича имати срећан крај - оптимиста је Миљан Алексић, начелник општине Билећа.

С обзиром на то да предстоји сусрет са представницима Министарства привреде Србије, Петричевић је најавио да ће бити ријечи и о тражењу стратешког партнера из Србије за билећки текстилни погон.