latinica  ћирилица
26/03/2019 |  21:04 ⇒ 22:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Мање познати детаљи атентата на краља Александра у "Сенкама над Балканом" (ФОТО)

Костимирани статисти, регионалне глумачке звијезде, аутомобили произведени прије Другог свјетског рата, ужурбани продукцијски тим -данашње су слике испред Амбасаде Француске у центру Београда са снимања друге сезоне телевизијске серије "Сенке над Балканом".
Драган Бјелогрлић (Танјуг/Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Драган Бјелогрлић (Танјуг/Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Међу мноштвом људи препознатљиви осмијех редитеља и глумца Драгана Бјелогрлића спушта тензују на средини снимајућег дана по сувом али хладњикавом времену раног прољећа у Париској улици.

- Личи, али није баш прољеће - вајка се Бјелогрлић док погледом провјерава да ли све функционише на снимању друге сезоне популарне телевизијске серије.

Бјелогрлић каже да се цијела екипа која учествује у настајању серије труди да не размишља претјерано о великим очекивањима публике, послије изузетног успјеха прве сезоне "Сенки над Балканом".

- Концентришемо се на посао. Имамо жељу да испричамо нову причу која ће бити логичан наставак свега што су гледаоци видјели у првој сезони емитовања серије. Са друге стране, покушаћемо да направимо аутономну цјелину, тако да неко ко није видио прву сезону може да гледа ово што сада снимамо - рекао је Бјелогрлић и напоменуо да постоји оптерећења прошлогодишњим успјехом серије.

Снимање серије "Сенке над Балканом" (Фото: Драган Кујунџић/РАС Србија)

- Постојала је и неизвјесност након окончања снимања прве сезоне, да ли ће до гледалаца уопште допријети то што снимамо и да ли ћемо успјети у томе што што смо замислили. Сада се носимо са великим очекивањима публике, али боље је да је тако него да прва сезона није имала успјех код гледалаца - рекао је Бјелогрлић.

За њега нема дилеме да је серија "Сенке над Балканом" чиста фикција која се поиграва са историјским чињеницама.

- Серија заправо ставља историјске чињенице у контекст фикције коју прави. Важно је да не искривљујемо историјске чињенице и да немамо амбицију да стварамо ново тумачење историје, већ се историјске личности и факти стављају у контекст приче коју смо замислили. Непотребно је посматрати нашу серију уз питање "Да ли је то баш тако било"... Ево кажем да није било баш тако као што је у серији представљено, али контекст јесте тачан - рекао је Бјелогрлић.

Он је најавио да ће друга сезона серијала "Сенке над Балканом" проблематизовати аферу која је претходила атентату на краља Александра Карађорђевића и сам атентат на српског монарха.

- У серији ћемо освијетлити неке чињенице око атентанта на краља Александра Карађорђевића које до сада нису биле много познате. Бавимо се фактима око постојања средњевијековног утврђења на Авали које је датирало још из римског доба. Подигао га је и оставио у заоставшттину деспот Стефан Лазаревић у 14. вијеку. За потребе Мештровићевог споменика Незнаном јунаку то утврђење је срушено - рекао је Бјелогрлић.

Снимање серије "Сенке над Балканом" (Фото: Драган Кујунџић/РАС Србија)

Према његовим ријечима, у другој сезони серијала појављује се Марија Оршић која је била жена о којој се мало знало, а испредало много легенди.

- На кастингу је Леона Парамински добила ту улогу и срећан сам због тога - рекао је Бјелогрлић.

Леона Парамински је хрватска глумица која живи у САД.

Послије кастинга за серију, добила је улогу Марије Оршић која важи за једну од најмистериознијих жена 20. вијека.

- Узбудљиво ће бити за публику. Припремала сам се темељно за ову улогу и морам да кажем да играм веома опасну жену -рекла је Парамински.

Снимање серије "Сенке над Балканом" (Фото: Драган Кујунџић/РАС Србија)

Француски амбасадор у Београду Фредерик Мондоломи поздравио је екипу серије и за Танјуг рекао да је јако поносан што се серија снима испред и унутар Амбасаде Француске у Београду.

- Наша зграда потпуно одговара епохи у којој се догађа серија "Сенке над Балканом". Никада раније није снимана телевизијска серија или филм у том простору. Постигли смо одличан договор са продукцијом о мјерама које ће заштитити зграду Амбасаде - рекао је Мондолини.