latinica  ћирилица
27/03/2019 |  12:05 | Аутор: СРНА

Усвојен Правилник о подстицајима, у припреми о капиталним инвестицијама

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас Срни да је ово министарство усвојило најважнији годишњи документ - Правилник о подстицајима у пољопривредној производњи, те да је у току припрема правилника о капиталним инвестицијама.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

- Трудили смо се у ових 100 дана /мандата нове Владе/ да урадимо што се од нас очекивало, тако да смо Правилник о подстицајима усвојили ове године раније него у претходним годинама, а текст правилника о капиталним инвестицијама на нашем је сајту и очекујемо сугестије пољопривредника како бисмо га квалитетније урадили - рекао је Пашалић говорећи о раду Министарства у оквиру 100 дана мандата нове Владе Српске.

Он је навео и да су у овом периоду обављени преговори са пољопривредним произвођачима током којих су им представљени видови помоћи које могу очекивати током ове године.

- Нисмо могли удовољити свим њиховим жељама јер је то немогуће, пошто смо ограничени буџетским оквиром од 71 милиона КМ, којег смо најбоље могуће и најравномјерније распоредили и већ идемо у његову реализацију, а већ ћемо првих дана априла измирити све преостале обавезе из прошле године - додао је Пашалић.

Према његовим ријечима, значајан дио рада тицао се шумарства и предузећа "Шуме Српске" са циљем да се рјешевају проблеми у том сектору, а предузет је низ корака међу којима је и потписивање годишњих уговора са дрвопрерађивачима.

- Објаснили смо дрвопрерађивачима да имамо годишњи етат којег можемо испоручити и који је мањи од захтјева дрвопрерађивача јер је тај сектор у експанизији и сваке године биљежи суфицит у спољнотрговинској размјени - подсјетио је Пашалић.

Он је нагласио да се, с тим у вези, у наредном периоду могу предузети одређени кораци с циљем забране извоза трупаца, контроле кретања трупаца због постојања одређених злоупотреба и да се, уз строжу контролу, годишња производња стави домаћим дрвопрерађивачима на располагање.

Пашалић је рекао и да је припремљена систематизација за "Шуме Српске", гдје се настоје обезбиједити одређени приходи из дјелатности које нису биле типичне за шумарство, а договорено је и да се не врше даља запошљавања у том предузећу.

Он је подсјетио и да је уведен "Карпо" систем за рано упозоравање од биљних болести, који имају још само неколико развијених европских земаља, а који омогућава да пољопрпивредници третирају засаде против биљних болести искључиво када постоји опасност од њихове појаве, чиме се штеди новац и избјегава додатно оптерећивање животне средине.

- Већ смо имали и активности на усвајању низа закона и у парламентарну процедуру смо послали три важна закона, међу којима и онај који с тиче пољопривредног земљишта јер нисмо раније имали законско рјешење које експлицитно одређује да је државно земљиште својина Републике Српске и сада има доста проблема у вези са додјелом тог земљишта - навео је Пашалић.

Он је истакао да је акценат у овој години стављен и на капиталне инвестиције, па се више новца жели употријебити за изградњу објеката, набавку механизације и опеме, а да се при томе смање директна давања.

Према његовим ријечима, у области водопривреде посебна пажња биће дата обиму радова који ће бити предузети и већ су урађени неки кораци.

Пашалић је у том контексту навео рад на санацији постојећих и изградњи нових насипа, уређењу корита и водотокова и реконструкцији пумпних станица, гдје је у ових 100 дана већ уговорено више таквих активности, као и да су неки од радова већ почели, као што је то на подручију општине Брод и у Подрињу.

- Желимо да завршимо одбрану дијела Српске уз Саву, а остају нам активности на изградњи дринског насипа на подручју Бијељине, за шта имамо обезбијеђена средства, али смо имали ту проблема са локалним становништвом које није дало сагласност да се изврши експропријација и уколико власници тог земљишта не желе да га продају, имамо обезбијеђене замјенске парцеле - рекао је Пашалић.

Он је додао да постоји још таквих важних водопривредних пројеката и за друге општине.