latinica  ћирилица
27/03/2019 |  16:50 ⇒ 28/03/2019 | 00:06 | Аутор: dnevni avaz

Ниче ли код Цазина нова Маоча? (ФОТО)

У Стијени код Цазина све је учесталија градња кућа које подижу припадници тамошње селефијске заједнице. Трагом појединих страховања у Крајини да у овом параџемату, наводно, ниче нова Маоча, Дневни аваз посјетио је село Стијена.
Селефије подижу ново несеље (Фото:srpskainfo.com) -
Селефије подижу ново несеље (Фото:srpskainfo.com)

Исламска заједница у БиХ у фебруару 2016. године такозваним независним параџематима понудила је интеграцију, или ће, у супротном, забранити њихов рад. У априлу те године саопштено је да је седам од 29 параџемата пристало да буде под окриљем Исламске заједнице, а 22 су то одбила. Један од оних који су одбили је и параџемат Стијена код Цазина.

Мјештани тог и околних села јавно изражавају забринутост, јер око месџида ничу нове куће на земљишту које масовно купују припадници селефијског покрета. Пут до њиховог месџида, централног објекта који користе за обављање намаза (молитве), још је макадамски. Смјештен је на мањем узвишењу.

- Немамо ми право о томе ништа говорити, најбоље је да позовете главног имама у Цазину Саида Мујакића - каже имам у Стијени, Сулејман Хашић.

С друге стране, Мујакић каже да се ту ништа не може.

- Прије три године понудили смо им интеграцију, они су одбили. Тада сам им рекао да ће убудуће бити предмет безбједносних служби и државе. Тешко је разговарати с тим људима - каже Мујакић.

Он додаје да су мјештани Стијене поготово негодовали током рамазана, јер селефије "по неком свом сату" означавају термин ифтара.

- И на то смо указивали, али без резултата - каже Мујакић.

Пола сата прије термина за молитву с разгласа се огласио езан. Након двадесет минута, из месџида је изашло неколико дјеце и један мушкарац. Дјеца кажу да је то Бајро Каиљковић.

(Фото:Screenshot/N1)

Шта је проблем?

Он и његов брат главни су у овом параџемату. Пристаје на разговор, али без фотографисања. На питање прави ли се у Стијени нова Маоча, одговара:

- Што, зато што имамо браде? Никога не дирамо нити нас ко дира. Најбоље је да причате с нашим комшијама па нека вам они кажу. Не видим ништа спорно у томе да људи граде куће.

Он даље истиче:

- Шта је проблем? Може свако купити земљу и на њој градити шта му је воља. Не знам зашто некоме сметамо. Ми смо обични људи, који имају своју визију пута у џенет. Имамо своје виђење и то је то. Ко каже да се ми морамо понашати и практиковати онако како реис каже? Не морамо. И још нешто, одавде нико није отишао у Сирију. Ми смо спремни своју државу бранити, увијек.

Селефије подижу ново несеље (Фото:: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Каиљковић: Склонили смо се

На питање зашто су се одвојили од џемата, а џамија је свега 500 метара од њиховог месџида, Каиљковић одговара:

- Овим људима сметало је како ми клањамо и ми смо се склонили. Нашу кућу направио је наш комшија, јер га је отац истјерао због браде.

Коментар о свему што се догађа, Аваз је тражио и од Санела Зулића, предсједника МЗ Стијена.

- Нисам особа која би то могла коментарисати. Мислим да ми немамо никаквих проблема - кратко је одговорио.