latinica  ћирилица
27/03/2019 |  19:16 ⇒ 28/03/2019 | 00:17 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ не може да промијени историјску чињеницу

Уставни суд БиХ требало би на пленарној сједници да разматра захтјев за оцјену уставности Закона о Дану Републике Српске, који је упутио дио бошњачких и хрватских чланова старог сазива Вијећа народа Српске. Републички парламент тражи одбацивање захтјева као неоснованог, јер је Српска извршила ранију одлуку Суда БиХ.

И Уставни суд Српске раније је одлучио да новим законом није повријеђен витални национални интерес бошњачког и хрватског народа. Званичници Српске и српски правници јединствени - у питању је политичка фарса. Поручују, каква год одлука била, Српска неће одустати од прославе 9.јануара - Дана Републике.

У Уставном суду БиХ нису били говорљиви уочи пленарне сједнице, на чијем је планираном дневном реду Закон о Дану Републике Српске.

- У овом моменту апсолутно ништа више не могу рећи, осим да је у приједлогу дневног реда. Да ли ће бити усвојено, то је све ствар свих судија - рекао је Звонко Мијан, регистрар Суда БиХ.

Захтјев за оцјену уставности Закона о Дану Републике, у јануару прошле године, затражило је девет од 17 бошњачких и хрватских делегата старог сазива Вијећа народа.

Није им се свидјела формулација да се "на основу потврђене воље грађана Српске, 9. јануар утврђује као Дан Републике и да се обиљежава и празнује као секуларни празник".

Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић каже да је Закон о Дану Републике Српске у складу са Уставом, те да прослава 9. јануара не угрожава припаднике било којег народа.

Одговорио је и тим српских правника и академика. 9. јануар је историјски датум настанка, у Дејтону међународно признате Републике Српске. Његова прослава никога не вријеђа – а историја се не преправља памфлетима.

- Овдје се ради о једном политичком акту, памфлету гдје се жели задирати у историјске чињенице, а никаква правна аргументација не стоји. Овдје нема никакве повреде нити Устава БиХ нити евентуално Конвенције о заштити људских права - истакао је Милан Петковић, потпредсједник НСРС.

Испоштовала је Српска и одлуку Уставног суда из 2015. године којом је дио одредбе Закона о празницима проглашен неуставним и као продукт је управо и настао Закон о Дану Републике.

- Према томе, сада поново покретати то, је само једна политичка фарса. И мислим да би било најбоље да се Уставни суд прогласи ненадлежним. Ако буду и даље инсистирали и остали при неким другим рјешењима онда је то дефинитивна потврда да је Уставни суд политички суд и да он се не бави правним питањима - сматра Рајко Кузмановић, координатор тима.

Но не треба заборавити да у Уставном суду и сједе политичари! Бивши или још актуелни. Прије него су обукли судијске тоге Сеада Палаврић и Мирсад Ћеман, заједно са страначким колегом, па потом лидером Бакиром Изетбеговиће, у парламентарним клупама, отимали су надлежности и обиљежја Републике Српске. Политичким манифестима борили се за централизовану БиХ и против свега што има предзнак српски.

Посљедњих година са судијама из Македоније, Италије и Молдавије, и углавном прегласавањем српских и хрватских судија тумаче Устав и законе и кроје судбине.

Прегласавањем су на захтјев "вјечног апеланта" Изетбеговића, и већ поменути дио Закона о празницима Српске прогласили су неуставним. Но још тада је македонски судија Маргарита Николовска устврдила како није народу и Српској оспорено право да Дан Републике Српске прославља деветог јануара.

- Није, није тачно. Мислим да, очигледно или нисте добро прочитали одлуку, или нисте схватили. Нико га није ни укинуо! То усклађивање је нешто што треба да се има у преписци. Нико га није укинуо! - говорила је Николовска 2005. године.

У Сарајеву, је очигледно ова одлука Уставног суда, остала непрочитана! Као и нови са одлуком, усклађени Закон о Дану Републике. До 2015. граду на Миљацки, сметао је вјерски дио прославе. Након тога, "необавијештени" идеолози пресуђивали су и прије пресуде! 9. јануар неуставним проглашавали. Из Српске, међутим, јасна порука.

- Ни једна судска одлука не може да промијени историјску чињеницу, а 9. јануар је историјска чињеница. Сигуран сам да ће Република Српска и послије било какве одлуке Суда наставити да слави свој Дан - закључио је Недељко Чубриловић, предједник Нартодне скупштине Републике Српске.

Да ли ће ревносне судије поштовати историју! Или бар своја ранија тумачења Устава, Закона и Конвенција!? А тумачили су их, примјера ради, када је 30 посланика Српске поднијело апелацију да се неуставним прогласи обиљежавање у Федерацији, 1. марта као дана независности БиХ и 25. новембра као дана државности. Тада су судије, апелацију одбациле као неосновану! Шта ће учинити сада?