latinica  ћирилица
28/03/2019 |  08:44 ⇒ 08:47 | Аутор: Мондо

Како је бронзани Ћопић из Крупе стигао у Бањалуку (ФОТО)

Велики српски и југословенски писац Бранко Ћопић трагично је страдао 26. марта 1984. године оставивши иза себе велики књижевни опус – приповјетке, романе, литературу за дјецу и пјесме.
Бронзана статуа Бранка Ћопића (Foto: Vedran Ševčuk) -
Бронзана статуа Бранка Ћопића (Foto: Vedran Ševčuk)

Његова дјела и данас су неизоставно штиво. Многе школе назване су по њему, а споменици са његовим ликом поносно стоје у многим градовима бивше Југославије.

Један такав, али врло специфичан, стоји и испред Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у Бањалуци.

Наиме, Ћопићев споменик на то мјесто је стигао захваљујући Илији Бундалу, мјештанину Крупе, који га је иако је био видно оштећен у посљедњем рату у БиХ, приликом повлачења спаковао са својим стварима и довезао у Бањалуку.

Прилично оштећена скулптура десет година стајала је у његовој пилани код Маховљана да би се Бундало 2006. године обратио Фондацији Бранка Ћопића како би иницирао њену обнову.

Бронзану скулптуру у августу 2006. године реконструисали су вајари и професори на Академији умјетности у Београду, Драгољуб и Миодраг Димитријевић током Вајарске колоније "Крупа".

Бронзана статуа Бранка Ћопића (Foto: Vedran Ševčuk)

Споменик је након реконструкције свечано откривен испред Народне библиотеке у септембру 2006. године, а његова "Јежева кућица" након 70 година поново је постављена на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске, које на плакат за ову представу ставило управо слику овог споменика.

Идентична скулптура Бранка Ћопића, али рађена у гипсу, налази у ОШ "Бранко Ћопић" у Бањалуци.

Иако су га многи знали као човјека ведрог духа и некога ко је увијек био спреман за шалу, Ћопић је на данашњи дан прије 35 година, у 69 години живота, извршио самоубиство скочивши са тадашњег моста Братства и јединства (данашњи Бранков мост) у Београду.

На крају опроштајне поруке, пронађене послије његове смрти, Бранко Ћопић је написао: "Збогом лијепи и страшни животе!"

Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.