latinica  ћирилица
28/03/2019 |  12:35 | Аутор: СРНА

Примјена мјера за спречавање уношења афричке свињске куге

Канцеларија за ветеринарство БиХ, у сарадњи са осталим надлежним граничним службама БиХ, наставиће активности праћења и превенције уношења афричке куге свиња на подручје БиХ, примјењујући појачане мјере на граници према земљама у којима је регистрована ова болест, закључено је на данашњој сједници Савјета министара у техничком мандату.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Ова канцеларија ће редовно, путем Министарства спољне трговине и економских односа, обавјештавати Савјет министара о појави и ширењу ове болести, те предузимању даљих мјера.

У БиХ остаје на снази одлука о забрани увоза и транзита одређених пошиљки у БиХ ради спречавања уношења афричке свињске куге, која се редовно допуњава упутствима за поједине земље и региона у зависности од епидемиолошке ситуације, саопштено је из Савјета министара у техничком мандату.

Иако ова болест никада није регистрована у БиХ, њено ширење у протеклих неколико година на подручје Европе и региона указује да болест пријети како БиХ, тако и сусједним земљама.

Болест преносе дивље свиње, али и недовољно термички обрађени производи са свињским месом. Не преноси се на људе, али изазива економске штете будући да ограничавање извоза негативно утиче и на међународну трговину.

Савјет министара у техничком мандату донио је Правилник о измјенама и допунама Правилника о идентификацији и вођењу евиденције паса, мачака и питомих вретица у БиХ, који је припремила Канцеларија за ветеринарство БиХ.

Одредбама овог правилника детаљније се уређују питања издавања пасоша за кућне љубимце и додјеле распона јединственог кода микрочипова за идентификацију кућних љубимаца, те се прописује изглед овог пасоша, као и захтјева за његово издавање.

Први пут се наводе и обавезе које треба спровести власник који поклања или продаје животињу у вези са одјавом животиње у систему идентификације.

Средства за набавку пасоша обезбијеђена су у буџету институција БиХ, а Канцеларија за ветеринарство ће пасоше за кућне љубимце издавати ветеринарским организацијама.

Цијена пасоша је пет КМ и у рангу је цијена ових исправа у сусједним земљама.

Савјет министара у техничком мандату усвојио је данас Информацију о имплементацији "Перспектива" програма транзиције и збрињавања отпуштеног персонала и имплементацији Политике заштите менталног здравља и психосоцијалне асистенције у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ у 2018. години.

Министарство одбране више од пет година успјешно спроводи властити "Перспектива" програм транзиције и збрињавања војног персонала отпуштеног у складу са Законом о служби у Оружаним снагама БиХ усљед ограничења година старости и дужине војне службе.

Од 2014. до 2018. године одобрена су 233 пројекта, највише у области пољопривреде - 125 и бизниса - 97, саопштено је из Савјета министара у техничком мандату.

Ресорно министарство од 2016. године успјешно спроводи политику усмјерену на изградњу и јачање капацитета у области заштите менталног здравља и психосоцијалне асистенције припадника Министарства одбране и Оружаних снага БиХ.

Лани је 96 припадника успјешно прошло процес психосоцијалне асистенције и релаксације