latinica  ћирилица
28/03/2019 |  15:52 ⇒ 21:54 | Аутор: РТРС

За рјешавање избјегличких питања 6,3 милиона КМ

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници овогодишњи Програм рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за шта ће бити издвојено 6,3 милиона КМ.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Основни циљ утврђен Програмом је омогућавање остваривања права избјеглица, расељених лица и повратника из Анекса 7 Дејтонског мировног споразума, Ревидиране Стратегије за провођење овог анекса и права утврђена Законом о расељеним лицима, повратницима и избјеглицама у Републику Српску.

Програмом је предвиђено пружање помоћи у обнови стамбених јединица, инфраструктуре, комуналних и вјерских објеката, обезбјеђењу свих видова алтернативног смјештаја, обезбјеђењу здравственог осигурања за породице избјеглица, расељених лица и повратника, а које нису осигуране по неком другом основу, економској подршци у процесу интеграције, односно реинтеграције, реализацији заједничких пројеката удруживањем средстава у Фонд за повратак БиХ и подршци мјерама миграционе политике.

Средства се распоређују по јединицама локалне самоуправе за интерно расељена лица, повратак у Републику Српску и повратак у Федерацију БиХ, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Влада Републике Српске усвојила је и Информацију о капиталним пројектима и другим инвестицијама у здравственом систему Републике Српске за 2018. годину.

Укупне инвестиције у 2018. години износиле су 84.657.736,80 КМ.

За донације је издвојено 4.858.752,01 КМ. За пројекте "Болнице у Републици Српској" 51.211.636,54 КМ, "Јачање здравственог сектора" 355.051,61 КМ, "Изградња и опремање нове болнице у Источном Сарајеву" 26.588.748,39 КМ, те "Смањења фактора здравствених ризика" 499.056,56 КМ.

За Пројекат адаптација зграде поликлиничких служби ЈЗУ издвојено је 41.272,69 КМ, те за пројекат "Ментално здравље у БиХ" 1.103.219,00 КМ.

Реализација наведених капиталних пројеката у здравственом систему Републике Српске одвија се различитом динамиком, односно одређени капитални пројекти су завршени, док је реализација појединих капиталних пројеката у току.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске очекује да ће реализацијом капиталних улагања повећати доступност здравствене заштите, смањити број пацијената лијечених у иностранству и повећати ефикасност здравственог система уз унапређење квалитета рада.

Влада Српске прихватила је Акциони план за осигурање одрживости здравственог система Републике Српске.

Влада је задужила носиоце активности предвиђене Акционим планом да, уз координацију Министарства здравља и социјалне заштите, реализују планиране активности. Задужено је Министарство здравља и социјалне заштите да о реализацији Акционог плана извјештава Владу Републике Српске.

У овом Акционом плану представљене су реформске мјере које је, у складу са Програмом економских реформи, потребно предузети у периоду 2019-2021. година, да би се успоставио финансијски одржив здравствени систем у Републици Српској.

Циљ Акционог плана је успостављање финансијски одрживог здравственог система, који ефикаснијим пружањем здравствене заштите побољшава здравље становништва и омогућава бољу радну продуктивност.

Влада Српске на данашњој сједници донијела је Одлуку о давању сагласности на Стратешки развојни план Фонда здравственог осигурања Републике Српске за период од 2019. до 2023. године.

Влада је прихватила Информацију о пројекту "Изградња и опремање новог објекта, реконструкција, адаптација и опремање постојећег објекта ЈЗУ болнице Зворник" и донијела закључак којим даје сагласност за реализацију овог пројекта.

Влада је задужила ЈЗУ болница Зворник да изради овај пројекат у складу са позитивним прописима који уређују област јавних набавки, те да по завршетку о истом упозна Владу Републике Српске.

Такође, закључком се задужује Републичка дирекција за обнову и изградњу да изврши стручно-технички увид у израђени пројекат, те на исти достави своје мишљење Министарству здравља и социјалне заштите.

На основу одлуке о прихватању донаторских средстава Владе Републике Србије, закључен је Споразум о финансирању пројекта донаторским средствима у оквиру механизма сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије између Владе Српске - Министарства финансија и ЈЗУ Болнице Зворник, а према којем Министарство одобрава ЈЗУ Болници Зворник, као кориснику намјенских донаторских средстава, износ од 1.515.768,25 КМ за потребе финансирања будућег пројекта "Проширење капацитета ЈЗУ Болнице Зворник".

Влада је прихватила Информације о пројекту "Модернизација ЈЗУ Универзитетске болнице у Фочи - реконструкција, доградња централног објекта Б и набавка опреме".

Влада Српске донијела је закључак којим овлашћује в.д. директора ЈЗУ Универзитетске болнице у Фочи да потпише уговор за реализацију овог пројекта са изабраном најповољнијом групом понуђача: Медикал д.о.о. Мостар и Србињепутеви д.о.о. Фоча за укупну цијену понуде од 13.999.648,16 КМ без ПДВ-а и понуђеном гаранцијом на испоручену и инсталирану опрему од 25 мјесеци.

Влада Српске је сагласна да се финансијска средства за реализацију пројекта у укупном износу од 16.379.588,35 КМ са ПДВ-ом, планирана у буџету Републике Српске, обезбиједе у оквиру буџетске ставке Министарства здравља и социјалне заштите, а реализују се у 48 једнаких мјесечних рата почевши од 1. јула ове године.

Влада је задужила Републичку дирекцију за обнову и изградњу да врши стручно-технички надзор на извођењу радова у реализацији пројекта, те Министарство финансија и Министарство здравља и социјалне заштите да обезбиједе финансијске средства за реализацију овог закључка.

Влада Српске утврдила је на данашњој сједници Нацрт закона о безбједности критичних инфраструктура у Републици Српској.

Овим законом уређује се критична инфраструктура Републике Српске, сектори критичне инфраструктуре, управљање критичним инфраструктурама, обавеза израде анализе ризика, безбједносног плана објеката из сектора критичне инфраструктуре, безбједносни координатор и безбједносни менаџер за критичну инфраструктуру, сарадња у области критичне инфраструктуре, поступање са заштићеним подацима, надзор над спровођењем овог закона, као и прекршајне одредбе.

Разлог за доношење Закона о безбједности критичних инфраструктура у Републици Српској садржан је у чињеници да не постоји важећи пропис који на јединствен начин уређује област заштите критичне инфраструктуре. 

Влада Српске утврдила је и Нацрт закона о заштити од пожара, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру.

Законом о јавном реду и миру прописују се прекршаји јавног реда и мира и прекршајне санкције које се изричу починиоцима прекршаја.

Предложеним Законом, између осталог, дефинише се одговорност за прекршаје угоститеља као предузетника, прецизније се прописују одређени прекршаји јавног реда и мира, те се дефинише нови прекршај "непријављивање прекршаја јавног реда и мира". Прописивању новог прекршаја на предложен начин приступило се првенствено из разлога јер се у протеклом периоду дешавало да су у јавности у Републици Српској и региону објављивани снимци и други докази о чињењу разних прекршаја јавног реда и мира са обиљежјем насиља за које су одговорна службена лица имала одређена сазнања у тренутку чињења или непосредно након чињења, али нису учинила ништа да би учиниоци прекршаја били кажњени, а њихово понашање оцијењено као друштено неприхватљиво и кажњиво, наведено је у саопштењу.

Влада је утврдила и Нацрт закона о измјени и допунама Закона о оружју и муницији, којим се додатно укидају административне баријере када су у питању услови за набављање оружја.

Утврђен је и Нацрт закона о печатима органа и институција Републике Српске.

Влада Српске утврдила је на данашњој сједници Приједлог закона о измјенама Закона о локалној самоуправи.

Влада је прихватила Иницијативу за распуштање Скупштине општине Рудо и задужила Министарство управе и локалне самоуправе да Иницијативу, у складу са законом, достави Народној скупштини Републике Српске на даље поступање.

Влада је прихватила Информацију о спроведеним активностима и раду Комисије за сузбијање злоупотребе опојних дрога у Републици Српској за период јануар-децембар 2018. године и донијела Одлуку о усвајању Оперативног плана за реализацију Стратегије надзора над опојним дрогама и сузбијања злоупотребе опојних дрога у Републици Српској за 2019. годину, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.