latinica  ћирилица
29/03/2019 |  13:46 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Селак: Нико не може забранити 9. јануар

Члан Главног одбора Социјалистичке партије и посланик у Народној скупштини Републике Српске Горан Селак оцијенио је срамном данашњу одлуку Уставног суда којом се оспорава 9. јануар као Дан Републике Српске.
Горан Селак - Фото: РТРС
Горан СелакФото: РТРС

Селак сматра да Уставни суд БиХ наставља да доноси политичке умјесто правних одлука, те да не види начин на који Република Српска може да испоштује овакву и овако донесену одлуку.

- 9. јануар је Дан Републике и славиће се и даље, без обзира на било какве политичке одлуке домаћих или страних судија. Ради се о потезу Уставног суда који има најмање везе са правом, али зато има везе са апетитима појединих политичких субјеката у БиХ. То што би појединци највише вољели да нема ни 9. јануара ни Републике Српске, не значи да Уставни суд треба да се ставља у њихову службу и да оваквим потезима наноси штету и суживоту и напретку на овим просторима - каже Селак.

Упркос свему, истиче он, не види начин на који би могла бити спроведена ова одлука.

- Дан Републике нам нико не може ни одузет ини забранити, па ни Уставни суд. Једино што могу јесте да потпуно обесмисле сопствену улогу у друштву, што су данас и успјели - истакао је Селак.

Повезане вијести: Уставни суд БиХ поново оспорио Дан Републике Српске