latinica  ћирилица
29/03/2019 |  15:26 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Уставни суд БиХ политичком одлуком негира историјске чињенице

Став СНСД-а је да је одлука Уставног суда БиХ у вези са Даном Републике Српске скандалозна и да се њоме Уставни суд, умјесто као врховни институционални ауторитет БиХ, идентификује као институција за ревизију историје, изјавио је данас Срни портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је рекао да је чињеница да је Република Српска уставна категорија о чијем имену Уставни суд не може да расправља, као и да је она основана 9. јануара 1992. године. 

- Из тога је апсолутно јасно да се ради о опасној политичкој одлуци која има за циљ негирање историјских чињеница и рушење темеља Дејтонског споразума - нагласио је Ковачевић.

Он је подсјетио да је дејтонска БиХ на коју су сви пристали настала 1995. године, а Република Српска 1992. године. 

- То је историјска чињеница и то нико не може да промијени. Очигледно је да Уставни суд у овом формату у којем ради са троје међународних судија више није дорастао свом задатку и да је то нешто што хитно мора да се мијења, а Српска има спреман одговор и на ову ситуацију - истакао је Ковачевић.

Уставни суд БиХ утврдио је да одредба Закона о Дану Републике Српске којом се 9. јануар утврђује као Дан Републике није у складу са Уставом БиХ, при чему је наглашено да се овим не доводи у питање постојање самог празника Дан Републике Српске.