latinica  ћирилица
29/03/2019 |  18:38 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Бањалука и Сарајево за враћање имена улица из периода антифашистичке борбе (ФОТО)

Сарајево и Бања Лука заједно могу постићи пуно више и учити једни од других, поручили су, након састанка, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и премијер Кантона Сарајево Един Форто. Туризам, комуналне услуге, саобраћај, култура - области су у којима најављују сарадњу и размјену искустава.

Административне надлежности Града Бањалуке и Кантона Сарајево се подударају, ресори могу размјењивати искуства, а према ријечима градоначелника Бањалуке и заједничким пројектима и наступима ка потенцијалним инвеститорима, могу урадити много више.

- Надам се бољој сарадњи ресора, али и људи који су у привреди. Ово је јединствен економски простор, слобода кретања роба људи и капитала треба бити потпуна. Сувише смо мали да би то додатно компликовали - рекао је Радојичић.

Први заједнички пројекти најављују се у области туризма и ускоро ће Сарајево поново бити домаћин делегацији из Бањалуке. Бањалука ће иницирати пројекте културне сарадње, као претендент за европску пријестоницу културе.

- То је једна од најзначајнијих ствари које се могу десити у БиХ. Многи су примјери европских земаља гдје титула европске пријестонице културе води до потпуне трансформације и развоја средине. Желимо да добију титулу и у сарадњи са Кантоном Сарајево унаприједе понуду - нагласио је премијер Кантона Сарајево.

Радојичић и Форто дали су подршку и иницијативи да се и у Сарајеву и у Бањалуци измијене називи појединих улица на старе, у духу позитивне антифашистичке традиције.