latinica  ћирилица
29/03/2019 |  19:16 ⇒ 30/03/2019 | 07:55 | Аутор: РТРС

Политика јача од права - поручују правни експерти

Одлука Уставног суда БиХ, за правне стручњаке, још једна је потврда да овај суд доноси политичке, а не правне одлуке. С обзиром на претходну праксу овог суда, и однос према симболима Српске, за њих није изненађење то што је 9. јануар, поново оспорен као Дан Републике Српске.

Двије одлуке Уставног суда БиХ, у нешто дуже од три године, готово идентичног садражаја.

Српској се поново оспорава право да се датум када је донесена Декларација о њеном проглашењу, 9. јануар, слави као Дан Републике Српске.

- 9. јануар је дан када је донесена Декларација којом се оснива и проглашава Република Српска. Као таква, своју конституционализацију доживјела је и у међународном акту, којег треба проводити, а не мијењати. Уставни суд је и овом приликом показао да руши, а не да штити уставност. Он заправо руши и уставно - правни поредак и дејтонска рјешења - каже Миле Дмичић, професор уставног права.

Правни стручњаци, судије Уставног суда БиХ питају која је то одлука овог суда, коју је закон Републике Српске повриједио и која забрањује ентитету да одреди датум који треба да представља симбол њеног настанка.

- Не видим елементе да се нарушава тај елемент конститутивности, да то било кога вријеђа, осим ако се поједностави да у Федерацији вријеђа све што долази из Републике Српске или носи обиљежје Републике Српске - истиче Крстан Симић, адвокат.

Одлука Уставног суда БиХ је политичка, а не правна, упозорава адвокат Милан Петковић.

Не крије да је разочаран оваквим епилогом апелације, коју, према његовом мишљењу, суд није ни требало да разматра.

Без обзира на садржај одлуке, сигуран је да неће престати да се слави Дан Републике Српске.

- Народ Републике Српске је на референдуму рекао који дан и шта жели да слави. Република Српска ће, док је њеног постојања сигурно славити 9. јануар, а ми ћемо већ наћи и правне али и политичке начине како да га прослављамо. Не може то нити један Уставни суд БиХ, а камо ли неке судије странци, да нам одређују када ћемо и који дан славити - наглашава Петковић.

И адвокати из Србије сматрају да је ријеч о репризи у одлучивању Уставног суда БиХ.

Ово је, каже Тома Фила, пресликана одлука суда који нема ауторитета у Републици Српској.

Циљ је, упозорава, негација, па чак и Српске.

- Какав је то суд који нема ауторитет у једном од два ентитета, а има само задатак да извршава оно што Бошњаци траже. Суд без ауторитета није суд - истиче Фила.

Историјске чињенице, попут Дана Републике Српске, не може да мијења ниједан суд, па ни Уставни, који за то није надлежан, закључују правни стручњаци.