latinica  ћирилица
29/03/2019 |  19:58 ⇒ 20:12 | Аутор: srpskainfo.com

Случај "Драгичевић": Лоцирана адреса особе под псеудонимом "Боки"

МУП Републике Српске утврдио је интернет адресу са које је особа под псеудонимом "Боки" на порталима у БиХ тврдила да је лично гледала видео снимак премлаћивања и отмице Давида Драгичевића на дан нестанка, сазнаје портал Српскаинфо.
"Правда за Давида" (Фото: С.Пашалић/РАС Србија) -
"Правда за Давида" (Фото: С.Пашалић/РАС Србија)

Непозната особа је под регистрованим именом "Боки" на једном порталу објавила четири коментара, а у којима се износе сазнања која се односе на околности нестанка и смрти Давида Драгичевића.

Према сазнањима до којих је дошао портал Српскаинфо, особа под псеудонимом "Боки" је, између осталог, написала: "Ускоро ће све бити у јавности. Гледао сам лично снимак са РФ банке, која је снимила како је претучен Давид Драгичевић на паркингу Металске школе". У даљем коментару "Боки" пише и како претученог Давида вуку по асфалту и убацују у возило у које улази и један од инспектора.

- Након што су се на једном порталу појавили коментари особе под псеудонимом "Боки", полиција је затражила од суда да изда наредбу како би се прибавила ИП адреса са које су упућени коментари - објаснио је извор портала Српскаинфо из истраге.

"Давор Драгичевић, осумњичени"

Суд је поступио у складу са законом и од власника поменутог портала добио тражену адресу која је достављена МУП-у Републике Српске.

Оно што је најинтересантније у читавом случају јесте да се материјални докази прибављају у предмету који носи радни назив "Давор Драгичевић, осумњичени", а не како би се утврдило да ли "Боки" говори истину.

Српскаинфо је још раније открила да је међу материјалним доказима у истрази против оца убијеног Давида Драгичевића и службена забиљешка коју је сачинио један од инспектора Управе за организовани криминалитет МУП Републике Српске.

Службена забиљешка

У овој забиљешци, која је "резултат оперативних радњи на терену", наводи се да је Давор Драгичевић за 15.000 евра наручио монтирани видео материјал у којем полицијски службеници даве његовог убијеног сина Давида. Колико је забиљешка била прецизна говори и то да је, према сазнањима инспектора, спорни снимак требало да буде пуштен у октобру, односно у новембру прошле године.

- Према прикупљеним оперативним подацима, Давор Драгичевић је преко за сада непознатих лица за новчани износ од 15.000 евра наручио видео материјал на којем би био монтиран снимак односно фотомонтажа, на којем се види како полицијски службеници МУП Републике Српске даве покојног Давида Драгичевића. Наведени снимак је требало да буде пуштен на Тргу Крајине, дана 5. октобра 2018. године приликом одржавања скупа "Правда за Давида", али лица која је требало да направе фотомонтажу снимка нису завршила исти, па тако да снимак није ни објављен - написано је у службеног забиљешки.

Закључак

У забиљешки је наведен и говор Давора Драгичевића, а затим и закључак.

- Из наведеног говора долази се до закључка да је Давор Драгичевић добио или ће у наредном периоду добити монтирани видео материјал, те да ће 14. новембра 2018. исти и пустити путем видео бима на Тргу Крајине, и на тај начин ће доћи до узнемирења јавности, угрожености полицијских службеника, које ће лажно и јавно оптужити за убиство, као и узнемирити породице полицијских службеника. Службена забиљешка сачињена знања ради и даљег поступања и предузимања мера и радњи - написано је у службеној забиљешки.

Монтирани снимак лако разоткрити

Стручњаци који су жељели да остану анонимни истичу да се свака монтажа може на врло једноставан начин утврдити.

- Уколико се и ради о неким монтажама који би изгледале као реални снимци, онда су то скупе ствари, али се такође могу доказати да су монтажа - објаснио је саговорник портала Српскаинфо.