latinica  ћирилица
30/03/2019 |  15:51 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Милић: Поштоваћу одлуку Народне скупштине Српске

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић поручио је да ће као држављанин Републике Српске поштовати одлуке Народне скупштине Српске у вези са одлуком Уставног суда БиХ којом је оспорен Закон о Дану Републике Српске - 9. јануару.
Синиша Милћ, градоначелник Брчког - Фото: СРНА
Синиша Милћ, градоначелник БрчкогФото: СРНА

- Већ смо имали најаве да ће Народна скупштина наћи начин да испоштује одлуку Уставног суда, а да истовремено 9. јануар остане као празник Републике Српске - рекао је Милић новинарима у Брчком након састанка са делегацијом Уставног суда БиХ.

Према његовим ријечима, кључно је питање како ће Народна скупштина Републике Српске реаговати поводом одлуке Уставног суда којом је оспорен Закон о Дану Републике Српске - 9. јануару.

Предсједник Уставног суда Златко Кнежевић рекао је да одлука Суда о Закону о Дану Републике Српске неће бити објављена још десетак дана, објављено је на сајту Владе дистрикта.

- Одлука Уставног суда о Дану Републике Српске односи се на члан 2 Закона о Дану Републике. Уставни суд се позивао на раније своје одлуке, не само о Дану Републике, него и о расписивању референдума. Те двије карактеристике стоје и у одлуци. Нико није оспорио право Републике Српске на Дан Републике и нико није оспорио право Републике Српске да утврђује свој дан, па и референдумом - рекао је Кнежевић.

Он је рекао да га "радују јучерашње реакције из Републике Српске да ће Српска спровести одлуку Уставног суда на начин како она сматра да треба".

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Есед Кадрић рекао је да се одлуке судова, а посебно Уставног суда, морају спроводити.

- Како сам могао схватити, сви политички актери су опредијељени да се и ова одлука Уставног суда спроведе и то је нешто што буди наду да ће се правно уређивати ствари у БиХ - додао је Кадрић.

Делегација Уставног суда БиХ боравила је данас у званичној посјети дистрикту Брчко, гдје се састала са представницима извршне, законодавне и судске власти дистрикта.