latinica  ћирилица
30/03/2019 |  16:18 | Аутор: СРНА

Бјелица: Политичко Сарајево намеће бошњачку вољу

Потпредсједник СДС-а Милован Бјелица оцијенио да се након одлуке Уставног суда БиХ, којом је оспорен Закон о Дану Републике Српске - 9. јануару, стиче утисак да политичко Сарајево жели да наметне бошњачку политичку вољу.
Милован Бјелица - Фото: РТРС
Милован БјелицаФото: РТРС

Бјелица је истакао да сарадња са политичким Сарајевом са сваком оваквом наметнутом одлуком институција, које су и саме наметнуте, постаје много тежа и неизвјеснија.

- Када видимо да Бакир Изетбеговић изражава намјеру да нападне само име Републике Српске, онда није чудо што лакеји те политике, који сједе у том назови суду, поново ударају на њен рођендан - оцијенио је Бјелица у писаној изјави.

Он сматра да оваквим нападима и пресудама сигнализира другима да покажу свој патриотизам и оданост бошњаштву тако што ће насртати на слободу трговине и имовину оних који имају другачије ставове.

Бјелица је подсјетио да је раније било насртаја на самосталност образовног система Републике Српске у вези са акредитацијама за универзитете.

- Уколико све ово имамо у виду, мислим да је јасније зашто сам заговорник јединствене српске политике у Сарајеву - објаснио је Бјелица.

Бјелица је додао да се о моделима може и мора разговарати, али да о кључним националним питањима представници политичких партија из Српске морају дјеловати јединствено, те одговорност дијелити и сносити сразмјерно изборним резултатима.

Према његовим ријечима, стиче се утисак да се не жели договор ни разговор о заједничким питањима већ наметање бошњачке политичке воље осталима.

Он је истакао да ће ова ситуација вјероватно одгодити формирање Савјета министара.