latinica  ћирилица
31/03/2019 |  11:17 ⇒ 11:32 | Аутор: Вечерње новости

Савчић: Караџић ће захтијевати да служи казну у Србији

Најправедније би било да др Радован Караџић служи казну у Србији. Знамо да до тог циља није лако ни једноставно да се дође, али ћемо то изричито захтијевати у Организацији уједињених нација, код генералног секретара, каже генерал Миломир Савчић, шеф истражног тима одбране бившег предсједника Републике Српске, актуелни предсједник Борачке организације Српске, који се, управо, вратио из Хага.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

Будући да је ова пресуда, на доживотну робију, тежа од предходне, истиче Савчић, "евидентно је право на жалбу и припреме увелико теку".

- Др Караџић је сав посвећен, и даље предмету, написао је на енглеском језику одговоре на сваки параграф пресуде изречене на доживотну робију. Спремају се верзије на српском и другим језицима, што је само почетак рада на новом доказивању његове улоге у рату. Несхватљиво је, у правном и било ком смислу, да Жалбено веће, није уважило ваљано чињеницу да је др Караџић, као врховни командант Војске Републике Српске, издао 72 наређења јединицама ВРС да се не дејствује по цивилним циљевима, што, посебно, важи за регион Сарајева. То је факат, доказ и те какав, али је Жалбено вијеће игнорисало све то, што је несхватљиво.

 Савчић подсјећа да је тешка пресуда донијета заснивањем на изјаве два свједока који су склопили споразум о признању кривице и једним заштићеним свједоком, "који су свједочили онако како је добро за њих и Тужилаштво, без икакве истине о стварним догађајима и људима који су били у њима, прије свега др Караџића".

- Др Караџић је неуморан, бави се сваким детаљем, анализира све наводе оптужнице подупирајући обимне доказе које има одбрана, а није ни чудо што је казна иречена прегласавањем 3 према 2. Лично мислим да Караџић неће бити упућен на издржавање казне док се не оконча другoстепена прeсуда у предмету генерала Младића. У Хагу су, и даље, Стојан Жупљанин и Мићо Станишић, чије су пресуде одавно правоснажне. Кад буду пресудили генералу Младићу, мислим да ће онда да потпуно иселе и суднице и ћелије. Знамо да коначну одлуку о упућивању на издржавање казне доноси предсједник суда, али сигуран сам да ћемо пред генералног секретара ОУН изаћи са аргументима, који ће бити снажни, јаки и потпуно увјерљиви.

Болно је, како каже, какве се ствари стављају Србима на терет, укључујући и др Караџића, без икаквих доказа, "на основу лажних изјава којекаквих свједока".

- А, ево данас у Броду, на годишњицу злочина хрватских снага над Србима у Сијековцу, имамо документ хрватске војске, практично, реверс којим помоћник команданта једне од хравстких јединица даје, на ноћ, заробљене Српкиње, ради сексуалног иживљавања и ујутру их на реверс прима. Е,то никога не интересује, а ту нема рекла казала, већ постоји документ чију валидност нико не може да оспори - закључује Миломир Савчић.