latinica  ћирилица
31/03/2019 |  15:49 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Говедарица: Не прихватамо позив СНСД-а

Главни одбор Српске демократске странке не прихвата позив СНСД-а за учешће у формирању власти на нивоу БиХ, односно Савјета министара, изјавио је данас предсједник СДС-а Вукота Говедарица.
Вукота Говедарица - Фото: СРНА
Вукота ГоведарицаФото: СРНА

Говедарица је рекао да је ово једногласна одлука Главног одбора који сматра да СДС треба да буде опозиција странкама попут СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ.

- Главни одбор СДС-а не прихвата понуду СНСД-а за учешће у власти када је у питању државни ниво власти и сматра да је у најбољем интересу странке да СДС дјелује као опозициона политичка организација оним странкама које су окупљене на политичким принципима и који су дефинисини од СНСД-а, СДА и ХДЗ-а - рекао је Говедарица на конфереренцији за новинаре у паузи сједнице Главног одбора, која се одржава у Источном Сарајеву.

Говедарица је додао да је Главни одбор јасно изразио опредјељење да СДС, као државотворна политичка организација, води одговорну политику која ће дати подршку свим кавлитетним и просперитетним рјешењима од значаја за Републику Српску.

Према његовим ријечима, Главни одбор СДС-а учиниће све када је ријеч о заустављању одлука које сматра штетним за Републику Српску и њен народ.

- Нас у овом тренутку не интересује никаква функција, никаква фотеља - рекао је Говедарица.

У једном од закључака Главног одбора СДС-а наводи се да је одлука Уставног суда БиХ да прогласи неуставним обиљежавање 9. јануара као Дана Републике Српске политичка, те указује на неопходност да све политичке организације у Народној скупштини нађу разумно рјешење којим ће Република Српска заузети јасан став којим се не може и неће одрећи 9. јануара као Дана Републике.

Говедарица је навео да СДС осуђује и одбацује све јучерашње наводе из СДА као ретроградне, јер не доприносе помирењу и суживоту који је потребан БиХ.

- Поводом правоснажне пресуде првом предсједнику СДС-а и Републике Српске Радовану Караџићу сматрамо да је пресуда дала коначну потврду и да је Међународни кривични суд правде у Хагу политички инструмент, нажалост, преко кога поједини у БиХ покушавају да наруше легитимитет и легалитет Републике Српске и доведу у питање опстанак Српске и дејтонске БиХ - нагласио је Говедарица.

Он је додао да СДС тражи само једно, међусобно уважавање и поштивање свих унутар БиХ с циљем достојанственијег живота њених грађана.

Говедарица је напоменуо да се један од закључака Главног одбора односи на захтјев Влади Републике Српске да у складу са резултатаима рефрендума за опозив начелника Теслића Милана Миличевића утврди приједлог о распуштању локалног парламента и да ту иницијативу упути на одлучивање у Народну скупштину.

Главни одбор СДС-а позвао је Владу Српске да заустави све радње које се односе на приватизацију предузећа Бирач из Зворника и да путем надлежних институција спроведе истрагу о фирми Батагон, утврди њен кредибилитет и поријекло новца, те о свему информише Народну скупштину, која је позвана да о овом питању донесе коначну одлуку.

Говедарица је рекао да ће ГО СДС-а у наставку ове сједнице рјешавати унутарстраначка питања, односно утврђивати критеријуме за рад Комисије за унутарстраначке изборе, процеса који је почео у феруару и који би требало да буде окончан до краја маја.