latinica  ћирилица
02/04/2019 |  08:16 ⇒ 19:30 | Аутор: РТРС

Тиват: Окупљени вјерници одбранили крстионицу "Суза Његошева" (ФОТО/ВИДЕО)

Полиција, која је рано јутрос покушала да опколи острво на којем се налази крстионица крстионица "Суза Његошева" на Превлаци Светог архангела Михаила код Тивта чије је рушење било најављено за данас, повукла се око седам сати због великог броја људи, који су се окупили како би одбранили грађевину.

Раније данас, свештеник Манастира Михољска превлака, позвао је полицију да се повуче с острва. На оствру је, судећи по фотографијама и видео снимцима, присутан велики број људи, који су се окупили да би спријечили рушење крстионице на води.

Инспекција црногорског Министарства одрживог развоја и туризма за данас је била најавила рушења крстионице чије је рјешење о рушењу потписао урбанистички грађевински инспектор Драган Зејак.

Фото: РТРС

Велики број вјерника синоћ се окупио испред крстионице, с намјером да молитвом сачува светињу, а свеноћно бдење служио је Његово преосвештенство епископ диоклијски Методије са свештенством.

Крстионица се налази у мору и представља обнављање старе изграђене прије више од 11 вјекова у сједишту прве Зетске епископије Светог Саве, успостављене 1220. године. 

Ту се свакодневно обављају крштења и све је више оних који у љетном периоду желе да се крсте погружавањем у море. Због тога је и одлучено да крстионица буде обновљена и постављена на води.

Крстионица је изграђена складу са архитектуром из 9. вијека и посвећена је Светом Ловћенском Тајновидцу - Петру Другом Петровићу Његошу.

 

МОЛИТВА БРАНИ КРСТИОНИЦУ "СУЗА ЊЕГОШЕВА"

У крстионици је служена прва Света архијерејска литургија уз присуство великог броја вјерника, који су се сабрали да молитвом одбране светињу од рушења, најављеног за јутрос, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Литургију у крстионици служио је Његово преосвештенство епископ диоклијски Методије, уз саслужење многобројног свештенства.

Протојереј Миајло Бацковић рекао је да је да је Његошева црква на Ловћену разрушена, а да ову нису дали, те захвалио вјерницима који су "од синоћ бранили светињу", а и полицајцима који нису хтјели да учествују у рушењу црквице.

- Ово је Црква. Служили смо у њој литургију и она је освештана. Од сада, ко такне у њу, такао је у светињу, такао је у цијелу нашу Цркву - упозорио је свештеник Бацковић и најавио да ће вјерници физичким присуством наставити да чувају црквицу од рушења све док се не нађе рјешење са ресорним министарством.

Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић подсјетио је Никшићанина који је, наводно, на тендеру добио да руши ову светињу, да је лоше прошао свако ко је рушио Ловћенску капелу, додаје се у саопштењу.

- Нико ко руши светињу не може добро да заврши. Стављам му на душу да пази шта ради, да не каже послије да није знао - поручио је протојереј-ставрофор Кривокапић.

Владика Методије је на крају Свете литургије подсјетио на Његошеве стихове: "Удар нађе искру у камену, без њега би у кам очајала".

- То су ријечи Ловћенског Тајновидца, који говори о свјетлости и искри најдубљој у свакој твари, поготову у човјеку боголиком. Та искра и та свјетлост Христова се без удара и без крста, а ми се налазимо у крстопоклоној недјељи у сред часнога поста, не би могла пројавити, ни наћи свој израз на најљепши могући начин. Не би могла да просвети и просвијетли цијелу творевину. А то је послање и призвање наше - свакога човјека и хришћанина - рекао је Епископ диоклијски.

Владика је рекао сабранима на служби да су управо они најљепша искра овог народа, те напоменуо да је свако мјесто гдје се окупи народ са свештенством - Црква.

Епископ Методије је нагласио да Црква није војна база, како неки мисле, да она постоји већ 2.000 година, а на овом мјесту више од хиљаду година, јер је Свети Сава, оснивајући овдје епископију, само наставио оно што је ту већ постојало.

Владика Методије пренио је окупљенима поруку Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија да истрају и да се не боје.

Епископ је поручио да је манастир Михољска Превлака мјесто сабирања, помирења, љубави и праштања.

Извор: РТРС/СРНА